Takenlijst of knoop in je zakdoek

Takenlijstje of Knoop in je Zakdoek?

Takenlijstje of Knoop in je zakdoek?

Hoe zorg je ervoor dat je dingen niet vergeet?
Mijn vader had vroeger een zakdoek van katoen in zijn zak. Je kent ze wel zo’n zakdoek waar van alles mee werd schoongemaakt inclusief de neus. Dat ding werd dus te pas en te onpas uit zijn zak gehaald.

Als mijn vader iets niet wilde vergeten legde hij een knoop in zijn zakdoek in de hoop dat zijn geheugen hem niet in de steek liet. Als hij dan zijn zakdoek weer uit zijn zak haalde voor een ‘schoonmaakklusje’ dan zag hij de knoop en dacht… wat moet ik niet vergeten (?) en na even na te denken dacht hij… oh ja!

Gelukkig doen we dat tegenwoordig anders

De moderne tijd is niet alleen fijn omdat we nu vooral papieren zakdoekjes gebruiken ;).  Maar ook omdat we digitale mogelijkheden hebben om je te helpen herinneren aan wat je nog moet doen. Je hoeft niet meer te gokken of je brein je in de steek laat of niet.

De mogelijkheden voor een extern geheugen zijn grenzeloos. Je maakt heel gemakkelijk via de app naar keuze een takenlijstje aan.
Je smartphone laat je dan op tijd weten dat je iets niet mag vergeten.

Takenlijstje organiseren

Maar zo’n takenlijstje wordt door dit gemak ook langer en langer. Bij het wegstrepen van 1 taak komen er 2 bij. Ken je dat? Je zou er toch bijna gek van worden? Hoe ga je dat organiseren?

Als structuurfreak kan ik je allerlei tools en procedures geven om niet gek te worden. Maar dat helpt allemaal niets als jij niet anders naar je takenlijstje gaat kijken.

Het is maar net hoe je ernaar kijkt

Als je de manier verandert waarop je naar je dingen kijkt, veranderen
de dingen waarnaar je kijkt.

Laten we het eens proberen. Doe je mee?

1. Raak verslaafd aan het beloningshormoon

Je kunt verslaafd raken aan een beloningshormoon dit geeft je een lekker gevoel. Je ziet dit bijvoorbeeld bij roken, snoepen of gokken. Maar wist je dat het afvinken van een taak je ook een beloningshormoon geeft?

TIP: Als je ergens verslaafd aan wilt raken dan is het wel aan het afvinken van je taken. Lekker! Het geeft je een heerlijk gevoel van mentale rust en controle. Vink, next!

2. Krijg rust in plaats van stress door een takenlijstje

Het lijkt mode te zijn om te zeggen dat je het druk hebt en stress ervaart. Maar je wilt toch liever zeggen dat je rust ervaart omdat je alles onder controle hebt? Je vergeet niets want het staat op je takenlijstje. Je hebt er zelf prioriteit aan gegeven. Jij weet dus dat alles komt wanneer het moet komen. Dit geeft rust.

TIP: Om deze rust nog beter te ervaren is het slim om je taken zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven. Dus niet ‘boodschappen halen’. Maar je boodschappenlijstje ook noteren. Je brein negeert generale opmerkingen maar gaat ‘aan’ bij details. Je krijgt een extra bonus als je de boodschap die je in je wagen legt kunt afvinken, nog meer beloningshormonen!

3. Jij mag kiezen

Jij mag een taak kiezen van jouw to-do-lijst. Als je jouw taken een prioriteit hebt gegeven, kan jij heel gemakkelijk jouw favorieten kiezen. En als je dan een taak hebt weggevinkt van je ‘moet ik nu echt doen lijstje’ dan pak je gewoon een taak van je ‘wil ik doen lijstje’. Dit is extra leuk omdat taken geen gevoelens hebben, je kunt ongegeneerd kiezen.

TIP: Houd de matrix van Eisenhower naast je takenlijst voor de juiste prioritering.

4. Jij bent de baas

De taak staat niet voor niets op je takenlijst. Jij hebt de taak erbij geschreven. Dat betekent dat jij ook wilt dat het gedaan wordt. Maar dat betekent óók dat jij het weer van je takenlijstje kan wissen. Jij bent de baas over je takenlijstje. Je takenlijstje is niet de baas over jou.

TIP: Houd de regie over je agenda en taken.

5. Maak er een feestje van

Sta echt even stil bij het wegstrepen van een taak. Maak er een feestje van!

You did it!

Of dit nu een grote of kleine taak is, je hebt het gedaan en dat is een feestje waard. Gun jezelf een momentje rust en euforie voordat je weer aan een andere taak begint. Dit zorgt er ook voor dat je optimaal blijft presteren. Dat verdien je!

Door anders naar je takenlijst te kijken, voel je voldoening aan het einde van de dag! Houd op met pleisters plakken en ga voor structurele oplossingen.

Vind je het lastig om je takenlijstje te managen?

Vind je het lastig om een start te maken? Geen paniek, ik help je graag op weg.

Wist jij al dat ik je ook snel kan helpen met een impact sessie? In deze sessie pakken we jouw specifieke vraagstuk samen aan. Reserveer vandaag nog jouw impact sessie en we gaan samen aan de slag.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de kracht van eenvoud en de ‘knoop in je zakdoek’ herintroduceren.

Het is helemaal aan jou!