ik heb een hekel aan timemanagement

Ik heb een hekel aan timemanagement

Ik heb een hekel aan timemanagement

“Ik heb een hekel aan timemanagement.” Dat is wat ik veel hoor als ik in contact kom met ondernemers. Maar toch wil je meer doen in minder tijd. Toch wil je je doelen halen. Toch wil je werken aan de toekomst van je bedrijf. Toch?

Hoe zit dat?

Gruwelen bij het woord timemanagement, herken je dat?

Je bent vast geen ondernemer geworden om vast te zitten in allerlei timemanagementsystemen. Werken met mappen, in de cloud, kleuren, systemen. Plannen Blegh! Je wilt gewoon ondernemen en al je goede ideeën uitvoeren zodat je succesvol wordt in wat je doet.

De grootste misvatting van timemanagement

Herken jij de race tegen de klok? Zou je ook wel MEER werk willen verzetten in MINDER tijd? Dat is, denk ik, de reden dat er massaal gezocht wordt op Google op timemanagement of timemanagement cursus of op een timemanagement training. Je wilt niet vast zitten in systemen, maar je wilt wel meer voor elkaar krijgen.

In mijn beleving is de grote misvatting dat het gaat over meer dingen doen in minder tijd. Naar mijn mening gaat timemanagement het over de JUISTE dingen doen in je BESCHIKBARE tijd.

Quality time

Je bent meer dan een ondernemer. Familie en vrienden maken ook onderdeel uit van je leven en daar wil je tijd voor vrijhouden. Die waardevolle tijd wil je met aandacht voor elkaar doorbrengen. Dat gaat moeizamer als je weet dat er nog zoveel werk op je wacht.

In kaart brengen van je taken

Voordat je daar iets aan kunt veranderen is het belangrijk dat je eerst in kaart brengt wat er op dit moment speelt. Gun jezelf een momentje en maak een braindump. Schrijf alles op wat er in je hoofd speelt. Van die belangrijke vergadering, het functioneringsgesprek dat je nog wilt voorbereiden, een vakantie boeken tot de boodschappen halen of de was ophangen.

Structureren van je gedachten/taken

Pas als je alle taken opschrijft kun je beginnen met structureren. En bekijken of al deze taken wel bij jou thuishoren. En of het überhaupt wel moet gebeuren?

De matrix van Eisenhouwer gebruik je om je taken te structureren.
Welke taak of gedachte hoort er voor jouw gevoel in welk vakje?
Wat is urgent en kan echt niet wachten?
Welke urgente zaken zijn ook echt belangrijk zodat alleen jij dat kunt doen? Die taken doe je meteen.
En welke taken kan je een ander vragen te doen? Ga eens op onderzoek uit of iemand je wil helpen.

Welke belangrijke taken kun je vooruit plannen? Doe dat dan ook! Dat geeft rust.
Welke taken zijn eigenlijk nu je erover nadenkt én niet belangrijk én niet urgent? Die taken doe je niet of zet je op je ‘als-ik-ooit-tijd-over-heb-lijstje’.

Eisenhower Matrix Ineke Swart

Timemanagement ben jij!

Hoor jij jezelf wel eens zeggen: “Ik heb een hekel aan timemanagement.”?
Grote kans dat je dan niet de juiste dingen doet. Jij bent degene die zich laat afleiden of zaken uitstelt. Misschien heb je je doelen niet helder of verlies je ze uit het oog. Misschien doe je eigenlijk helemaal niet wat je diep van binnen wel heel graag wilt. Dit kost je tijd, tijd die je veel waardevoller wilt gebruiken.

Observeren van signalen

Het heeft niet zoveel zin om te zeggen dat je niet doet aan timemanagement doet of ‘”Ik heb een hekel aan timemanagement”. Het is zinvoller om de signalen te observeren en te herkennen zodat je er iets mee gaat doen. Is het wel timemanagement waar je een hekel aan hebt? Of speelt er iets anders dat je te veel energie kost?

Wees niet te streng voor jezelf

Het is heel menselijk dat je niet altijd effectief werkt. Dat er dingen blijven liggen of dat je even niet weet hoe je zaken moet aanpakken. Wees niet te streng voor jezelf. Kijk vooral terug naar wat er allemaal wél goed is gegaan. Dat helpt om te relativeren en ook dat brengt rust.

S.O.S – membership

Heb je het gevoel dat je als ondernemer kopje onder dreig te gaan? Heb je meer balans nodig tussen werk en privé? Dan is het S.O.S.- membership echt iets voor jou.
✔️ Meer structuur in je werk
✔️ Taken ook echt afronden
✔️ Je doelen behalen
✔️ Balans tussen werk en privé
✔️ Genieten van je vrije tijd!

Lees meer en meld je aan