Apps en Tools

Apps

Hoe zorg je ervoor dat Apps en Tools tijd opleveren in plaats van tijd kosten?

Je hoort, leest en ziet zoveel nieuwe gave Apps en Tools. Ze beloven je allemaal een winst aan tijd. Maar is dat ook zo? 

Motivatie eerst

Vaak denken ondernemers dat een Tool helpt om Focus te houden. Dat kan zijn. Maar geen enkele App of Tool is goed genoeg om jou motivatie te geven. Zo heb ik een tijd een aanbod gedaan om te notuleren. Maar ik vind notuleren helemaal niet leuk! Geen enkele tool was goed genoeg om mij in beweging te zetten. Als je niet vooruitkomt, kijk dan eerst of je nog wel de goede dingen aan het doen bent. 

Welke App of Tool is goed?

Er zijn zeker Apps en Tools die geweldig zijn om te gebruiken. Die je werk echt leuker en gemakkelijker maken. Maar welke zijn dat? En hoe kies je nu een App of Tool die werkt voor jou?
Voordat je het weet ben je een dagdeel kwijt met het uitproberen van Apps en Tools die eigenlijk tijd moeten besparen.
Oei, is dat de bedoeling?  

Kies een App die past bij jou als type ondernemer

Hoe goed en effectief een tool ook is, ik denk dat het belangrijk is dat je als ondernemer eerst goed moet onderzoeken of de tool wel echt bij je past.

De vragen die ik mijzelf stel voordat ik de nieuwe tool of App mag gebruiken zijn: 

  1. Is dit systeem echt anders dan dat wat ik al gebruik?
  2. Welke oplossing biedt dit systeem?
  3. Heb ik deze oplossing nodig? 
  4. Welke mogelijkheden bieden de gratis variant? En kan ik eventueel opschalen?
  5. Heb ik voor deze (eventuele) kosten budget of past dit in mijn begroting?
  6. Ga ik de App echt gebruiken?

Hoe enthousiast ik ook ben over een App of tool, op deze manier sneuvelen er toch een paar die ik niet verder ga onderzoeken. Als een App of tool niet bij jou als type ondernemer past ga je er geen plezier aan beleven. 

Een stukje zelfkennis is een deugd. Bekijk onderstaande types. Herken jij jezelf daarin?

Wat voor type ondernemer ben jij? 

Roxy de Regelaar

Roxy is een onderneemster die houdt van structuur en ze wil vooral overal controle over hebben. Zij is behulpzaam en regelt graag zaken voor anderen. Het is niet ondenkbaar dat ze daardoor over haar eigen grenzen heengaat en van deadline naar deadline leeft.

Apps die Roxy passen zijn bijvoorbeeld: 

Symbaloo

Roxy is niet langer tijd kwijt aan het intypen en opzoeken van domeinnamen. Met Symbaloo kan ze heel eenvoudig en naar haar eigen wens een startpagina maken met de belangrijke websites die ze vaak bezoekt. Alle domeinen die ze vaak gebruikt plaatst ze eenmalig in één handig overzicht. Door de optie om meerdere tabbladen te maken kan Roxy ook per tabblad een verzameling van websites maken die passen bij een bepaald onderwerp of taak. Hier gaat haar hartje sneller van kloppen. 

Datumprikker

De grootste uitdaging voor een regelaar is een afspraak maken met meerdere partijen. Alle grote kopstukken met een volle agenda bij elkaar te krijgen op hetzelfde tijdstip én dezelfde locatie lijkt soms gewoon onmogelijk. Met datumprikker gaat dit een stuk gemakkelijker. Roxy kijkt in de beschikbare agenda’s en prikt een aantal data die ze naar de andere personen of hun assistenten stuurt. Zij kunnen op hun beurt aangeven wanneer er ruimte is in hun agenda en dan rolt er een datum uit waarop alle partijen beschikbaar zijn. Dat scheelt Roxy hoop telefoontjes, en/of mailtjes.

Patrick de Pionier

Patrick is een ondernemer die heel enthousiast wordt van visiegroepen. Hij vindt et geweldig om mee te denken met andere ondernemers. Zijn visie en missie heeft hij heel duidelijk uitgewerkt maar de doe-taken plaatst hij altijd onderaan zijn lijstje. Die besteedt hij bij voorkeur uit.

De App die voor Patrick zinvol is:

Camcard

Patrick ontmoet vast veel nieuwe mensen. Met Camcard kan hij de visitekaartjes die hij krijgt heel gemakkelijk scannen en de gegevens worden daarna automatisch opgeslagen in zijn contactenlijst. Dat scheelt een hoop overtypwerk. Patrick hoeft zich nooit meer af te vragen, waar hij dat ene visitekaartje gelaten heeft.

Claire de Creatieveling

Clair is een onderneemster bij wie altijd nieuwe ideeën oppoppen. Zij denkt visueel, stelt repeterende taken liever uit en structuur voelt voor haar als een keurslijf.

Een uitstekende app voor haar is: 

Evernote

Met Evernote kan Claire overal een notitie maken of een boodschap inspreken zodat ze haar geniale idee die ze kreeg in de supermarkt niet vergeet. Even een fototootje schieten of een printscreentje maken en in een handomdraai plaats ze deze in Evernote. Alle bestanden worden gesynchroniseerd zodat zij ze ook op haar telefoon, tablet of pc kan bekijken. Ik weet zeker, hier wordt Claire heel blij van. 

Morgen doe ik het! 

Mijn boek Morgen doe ik het (anders)!’ staat vol met creatieve, gemakkelijk en toepasbare tips voor elk type ondernemer. Dit boek helpt jou om meer rust en ruimte in je hoofd en op je werkplek te krijgen. 

Sta eens stil bij je onderneming.

Onderzoek en analyseer hoe jij doet wat je doet voordat je aan de slag gaat met Apps en tools. Want dan pas word je bewust over hoe het sneller, effectiever en gemakkelijker kan. 

Bij mijn boek ‘Morgen doe ik het (anders)’ heb ik praktische kleine oefeningen gemaakt die je online kunt doen. In de online omgeving vind je ook tools, checklijsten, werkbladen en methodes die je helpen. Mits het bij je past. 

Ik daag je uit om dit te onderzoeken zodat je daar optimaal profijt van hebt. 

Apps en online tools waar ik heel enthousiast van word

Natuurlijk heb ik ook Apps en online tools waar ik heel enthousiast van word. Ik heb de nieuwste Apps en online tools uitgeprobeerd en mijn nieuwe voorkeuren voor je op een rij gezet. 

Stel jezelf de bovenstaande vragen voordat je ze gaat uitproberen. Ik verwacht dat er voor elk type ondernemer een App of online tool bijzit die een wereld van verschil gaat maken voor je dagelijkse flow.  Download deze lijst direct en win tijd! Want tijd is immers niet te koop.