structurele oplossing

Trek die pleister van je planning

Haal die pleister eraf en kies voor een structurele oplossing

Ik heb het eerder met je gehad over de BOVO-methode en over pleisters plakken op je planning. Vandaag bied ik je de mogelijkheid om die pleisters eraf te halen. We gaan samen voor een structurele oplossing en zorgen ervoor dat je geen pleisters meer nodig hebt omdat jouw procedures perfect aansluiten op jouw wensen, kernwaarden en verlangens.

  • Kom los van uitstelgedrag.
  • Voel nooit meer alsof je tijd te kort hebt.
  • Geniet van de processen in plaats van te stressen.

Waarom die pleisters niet lekker laten zitten?

Waarom zou je die pleisters niet lekker laten zitten? Hij zit goed en de wond is ermee afgedekt. Probleem opgelost toch?

Is dat echt zo denk je?
Is dat een structurele oplossing?
Of hoop je dat?

Als je de pleister laat zitten dan wordt ie uiteindelijk week, en laat los. Of de wond sijpelt door de pleister heen. Daardoor heeft de wond geen lucht om te genezen. En is de investering groter doordat je steeds weer nieuwe pleisters moet hebben en blijft plakken.

Kies voor een structurele oplossing!

  • Zonder pleisters plakken krijg je lucht in je planning.
  • Door de kern aan te pakken geneest je wond en krijg je structuur.
  • Door structuur aan te brengen veranker je een nieuwe effectieve gewoontes.
  • Je investeert met gegarandeerd rendement.

Zonder planning geen vrijheid

Ik snap echt wel waarom een planning als een keurslijf voelt en je daarmee een stuk vrijheid lijkt los te laten. Maar is dat wel zo?

Als je kiest voor een structurele oplossing heb jij juist de regie. Jij hebt nog steeds de vrijheid om op die planning te zetten wat jij belangrijk vindt. Een planning gaat niet alleen over wat jij belangrijk vindt om te realiseren op werkgebied. Maar ook, of juist vooral, om tijd vrij te houden voor de dingen die jou energie geven. Sporten, uit eten, tijd bij je kinderen en je gezin of vrienden, Lekker koken, een film kijken of wijnen.

Een structurele oplossing en planning gaat erover dat je niet verdrinkt in de waan van de dag en dat je daardoor geen tijd of energie meer over hebt om die leuke dingen te gaan doen of je dromen na te jagen.

Een planning geeft juist vrijheid!

Het verschil tussen plannen en planning

Als je een goede planning maakt weet je of je plannen haalbaar zijn. Het is belangrijk om voor het komende jaar, kwartaal of maand te weten wat je plannen zijn. Waar mag je tijd voor inplannen? Voor deze plannen heb je agendablokken nodig in je agenda zodat je ook tijd hebt om deze plannen waar te maken. Daarvoor moet je een goede planning van de week maken.

Ik vind het fijn om elke vrijdag mijn week af te sluiten. Ik kijk dan vooruit en plan de volgende week alvast in mijn agenda. Als ik dat niet doe, laat ik mij verleiden om meer tijd aan een taak te besteden dan nodig is, ga ik ad hoc aan het werk of ik krijg last van uitstelgedrag. Als mijn agenda zorgvuldig is gepland dan werk ik mijn ToDo punten af, laat ik mij niet verleiden tot uitstapjes die niet gepland zijn en sluit ik de week met een voldaan gevoel af.

Een goede planning is cruciaal voor een structurele oplossing.

Voor een structurele oplossing: Plan alles!

Plan blokken in je agenda voor alles wat je doet. Van de momenten dat je ongestoord thuis wilt zijn, wilt sporten, nieuwe plannen wilt uitwerken, op vakantie gaat. Maar ook je afspraken, wanneer je klanten mag bedienen tot aan je lunchwandeling en het praatje bij een kopje koffie.
Pas als je alles in je agenda zet, dan zie je pas hoeveel lucht je planning heeft. En pas dan kan je werken aan een structurele oplossing.

We zijn vaak overmoedig over wat we kunnen doen in een dag en onderschatten wat we kunnen bereiken in een jaar.

Een planning geeft inzicht. Pas al je alles plant wat je wilt doen op een dag, in een week of een maand gooi je je pleisters weg.

Geen doekje voor het bloeden

Je wilt toch geen doekje meer voor het bloeden? Als je kiest voor een structurele oplossing dan kijk je eerst in je agenda als iemand je iets vraagt. En dan maak je bewust een keuze. Kan ik dit blokje in mijn agenda verplaatsen? Is deze vraag relevanter dan wat er al staat? Ben ik bereid mijn sporten op te geven om deze taak af te ronden?

Kijk bewust naar je dag, heb je prioriteiten op orde en je doelen in zicht.

Poppen er nu excuses op in je hoofd?

Leuk idee hoor Ineke, maar dat kan helemaal niet. Mijn werk bestaat uit brandjes blussen, mijn klanten hebben een strippenkaart, ik weet niet wanneer ze iets van mij vragen en wanneer ik een kopje koffie drink en een praatje maak kan ik vooraf toch niet weten!?

Klopt.

Je kunt deze taken niet exact inplannen, maar maak er in ieder geval ruimte voor in je agenda. Als jouw functie bijvoorbeeld bestaat uit brandjes blussen. Dan plan je drie of vier blokken in je agenda met als titel brandjes blussen. Zijn er geen brandjes te blussen? Bepaal dan wat je met die gereserveerde tijd doet. Of dat kopje koffie drinken, of iets van je ToDo lijst afhalen wat er al te lang opstaat. Zo creëer je zelfs voor niet te plannen taken een structurele oplossing.

Werk je met strippenkaarten?

Werk jij met strippenkaarten? Leer dan van de vorige periode. Hoeveel kaarten heb je verkocht en hoeveel uur ben je daarvoor aan het werk gegaan?  Plan dan per week of per dag een blok in met werk voor strippenkaarthouders.
Die blokken verschuif je eenvoudig als er geen werk voor is maar zo zorg je er wel voor dat je lucht houdt in je agenda.

Je kunt jezelf niet 40 uur volplannen met afspraken en dan ook nog verwachten dat je taken van je ToDo lijst afstreept. Om dat te begrijpen hoef je geen genie te zijn.

Je hebt niets aan mijn tips

Je hebt niets aan tips over uitstelgedrag of ad hoc werken als je de basis niet op orde hebt. Hoe lang wil jij nog pleisters plakken? Soms is het beter om die pleister er in een keer af te rukken en te kiezen voor een investering met rendement.

Trek die pleister er nu af!

Ik heb speciaal voor jou een bedrijfsgroei traject ontwikkeld om die pleister er in een ruk af te halen en voor eens en altijd lucht te krijgen in je dag. Kies voor een structurele oplossing!

Je investeert in jouw onderneming om die interne organisatie op orde te krijgen. Je gaat aan de slag met jouw plan van aanpak in jouw situatie. Bovendien profiteer je ook van de kracht van een mastermind groep.

Lees er meer over en besluit dat je klaar bent met pleisters plakken!