Uitstelgedrag - Jolanda

Zo elimineer je uitstelgedrag – gastblog

Life is what happens to you while you’re busy making other plans

John Lennon

 

Omdat ik weet dat Ineke dol is op quotes en gezegden gooi ik er maar direct een in. Ik vind hem zo treffend. Ben jij ook vaak bezig met wat je straks gaat doen in plaats van wat je nu aan het doen bent?

Om stress te voorkomen is het vooral belangrijk om bewust te werken in het hier en nu. Dus bezig zijn met de taken die je nu doet. Niet met de taken die je nog moet doen of al hebt gedaan.

Uitstelgedrag

Als je tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het gaat dan krijg je bijna standaard het antwoord: druk.
We zijn te druk en daarom stellen onze plannen en dromen uit naar later.
Herkenbaar?

Verschillende vormen van uitstelgedrag

Ik weet zeker dat we als ondernemers allemaal wel eens uitstelgedrag vertonen. En niemand vindt dat prettig. Hoe komt het dan dat we toch blijven uitstellen?

Er zijn verschillende oorzaken waarom je last hebt van uitstelgedrag. Voordat ik deze oorzaken met je ga delen én je ga vertellen hoe je voor eens en altijd afscheid neemt van dit niet helpende gedrag, moet je eerst nog even dit weten.

Waarom je brein je tegenhoudt

Je brein houd je tegen als het gaat om lange termijn doelstellingen.
Het behalen van korte termijn doelstellingen voelt veilig en geeft rust. Je brein maakt gelukshormonen aan om je een goed gevoel te geven. Dat zorgt ervoor dat als je kiest voor de korte termijn beloning in plaats van de lange termijn en dat je je daar helemaal content bij voelt.
Voor even dan.
Want wanneer jij je lange termijn doelstellingen blijft uitstellen kan er ineens paniek ontstaan als de deadline dichterbij komt.

Je brein houdt niet van veranderingen

Je brein houdt niet van verandering en al helemaal niet van onzekerheid. Om je ‘op je plek te houden’ geeft je brein je allerlei signalen om niet te doen wat je met jezelf had afgesproken.
In beweging komen voelt onveilig voor je reptielenbrein. Dit is het oudste deel van je brein dat nog steeds is ingericht voor jagers in de oertijd. In die tijd kan onveiligheid ook je dood betekenen. Dit deel van je brein houd je tegen om je te beschermen.

Gelukkig leven we niet meer in de oertijd

Gelukkig staan er tegenwoordig geen leeuwen en beren meer voor je neus die je kunnen aanvallen. Maar je brein geeft je wel hetzelfde gevoel als je iets moet doen dat nieuw of onprettig is.
Logisch toch dat je dan uitstelt?

De 5 oorzaken van uitstelgedrag

Veel voorkomende oorzaken van uitstelgedrag zijn samen te vatten in 5 oorzaakgroepen.

  1. Zelfingenomenheid – het is niet zo moeilijk dat kan altijd nog.
  2. Ongemak uit de weg gaan – Ik heb er nu geen zin in.
  3. Faalangst – Ik kan dit echt niet.
  4. Emotionele obstakels – Mijn hoofd staat er nu niet naar.
  5. Actie-illusie – Je bent vooral heel druk met druk zijn.

Herkenbaar?

5 vragen die je jezelf kunt stellen om uitstelgedrag te elimineren

Wil je echt van je uitstelgedrag af? Onderzoek dan waar je uitstelgedrag vandaan komt en wat je nodig hebt om in actie te komen.

  1. Waarom is het belangrijk om die taak te doen?
  2. Wat voor gevoel krijg ik als ik aan de taak moet beginnen?
  3. Welke tactiek kan ik gebruiken om hiermee af te rekenen?
  4. Wanneer zal ik het afhebben?
  5. Kan ik iemand inschakelen die checkt of ik voortgang boek?

Als je deze vragen aan jezelf stelt krijg je helder waar je uitstelgedrag vandaan komt. Je weet nu dat je brein je tegenwerkt en dat je daar dus gewoon doorheen moet. Als je dit weet kun je overstappen naar tactieken. Probeer verschillende tactieken uit en toets welke voor jou het beste werkt.

Zinvolle tactieken om af te rekenen met uitstelgedrag

Wil je meer weten over de tactieken om van uitstelgedrag af te komen? Let dan nu op, ik ga een paar eenvoudige maar super effectieve tips uit de doeken doen. Met deze tactieken help je je brein in te zien dat je geen gevaar loopt. De blokkades zullen verdwijnen en de flow komt terug.

  • Verdeel grote lastige klussen in kleinere klusjes. Start gewoon. Al is het maar met het opstarten van je computer. Je zult zien dat je dan vanzelf naar de volgende taak gaat.
  • Je bent niet perfect. Stop dan ook om het perfect te willen doen. Dan komt het nooit af.
  • Maak een prioriteitenlijst. En begin met de taken die de hoogste prioriteit hebben.
  • Houd je concentratie vast. Elimineer afleidingen.
  • Rust in je omgeving is rust in je hoofd. Ruim je werkplek op.
  • Herinner jezelf aan de gevolgen van je uitstelgedrag. Bestraf luiheid door je werkdag te verlengen en beloon het afvinken van taken. Al zijn het maar kleine taken.
  • Heb je geen energie? Zorg dan voor voldoende slaap. In je slaap archiveert je brein alle informatie zodat je er gemakkelijk bij kunt. We onderschatten het belang van voldoende slaap!
  • Wanneer ben jij het productiefst op een dag? Plan dan de lastige klussen. Voor de een is dat meteen als je de computer opstart. Hup die frog opeten zoals Ineke dat dan zegt. Maar misschien presteer jij later op de dag of in de avond veel beter. Plan op die momenten de lange termijn taken in.
  • Heb je een lunchdip? Loop even een blokje om tijdens de lunch. Dat werkt energie verhogend. Of plan je werkzaamheden niet in direct na de lunch.
  • Gezond eten is belangrijk voor je bloedsuikerspiegel. Zoet eten geeft je even een energiepiek maar net zo’n grote dip.
  • Neem eens een dag vrij. Een dagje lummelen doet wonderen. Als je altijd ‘aan’ staat belast je je brein te veel. Als je niet uitkijkt raakt je brein overbelast en dan lukt helemaal niets meer. Doe eens wat vaker niets en geef je brein wat rust.
  • Heb je al eens aan kleuren gedacht. Zorg dat je je prettig voelt op je werkplek. Je kunt je werkkamer overschilderen in stimulerende kleuren.

De gemakkelijkste voor de hand liggende regels om uitstelgedrag te voorkomen:

  • Geloof voor 100% in wat je doet
  • Zorg ervoor dat er taken op je takenlijst staan wat je ook echt kunt.
  • Kies voor werk waarvoor je waardering krijgt van de mensen die jij belangrijk vindt.

Kom je niet los van uitstelgedrag?

Als je ondanks deze handleiding nog steeds dagelijks last hebt van uitstelgedrag dan is er meer aan de hand. Dit zorgt voor stress. En blijvende stress breekt op en verandert in burn-out. Dat is niet nodig!

Voorkom een burn-out

Zoek hulp bij een coach, laat Ineke je helpen met een strategie die voor je werkt of neem contact met mij op om te kijken of ik je kan helpen.
Wat je vooral niet moet doen is niets! Niets doen helpt niets. Het levert alleen maar problemen op. Wacht niet tot je verdrinkt in de problemen maar kom NU in actie!

De gastblogger: Jolanda Damsa

Wil je meer weten over mij kijk dan eens op contenttrainer.nl
Mail mij gerust of maak een link met mij via diverse social media kanalen.

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] dit doel maar bewust maakt met je mensenbrein en de consequenties daarvan overziet. En niet vanuit uitstelgedrag. Vaak reageren we vanuit emotie en deze emotie is meestal onredelijk. Grote kans dat het niet beter […]

Reacties zijn gesloten.