loslaten van plannen

Wanneer moet je plannen juist loslaten?

Loslaten van plannen

Loslaten van plannen! Zeg jij dat Ineke? Ja, soms moet je plannen loslaten. Dat hoor je mij inderdaad niet vaak zeggen omdat ik een groot voorstander ben van plannen en deadlines. Om vervolgens effectief aan het werk te gaan om deze plannen te realiseren.

Maar soms is loslaten beter voor je. Daar kwam ik zelf achter vorige week.

Corona slaat toe

Ook ik was niet veilig voor het Coronavirus. Daar zat ik dan in een klein kamertje, weg van mijn gezin, familie, vrienden en klanten. Stiekem vond ik dat niet echt erg. Ik dacht dan heb ik tijd om …kan ik mooi…. heb ik rust voor… en ga ik aan de slag met…..

Maar ik had er geen rekening mee gehouden dat je van Corona ook ziek kan worden. Daar lag ik dan in bed, oververmoeid en strontverkouden. Ik kón helemaal niet zoveel doen als ik eigenlijk wel zou willen.

Ik kon niet anders dan dat accepteren en de boel de boel laten. Eerst beter worden en niets doen. Loslaten van plannen, dat moest ik doen!

Zaken gaan niet altijd zoals je hebt gepland

Als ondernemer heb je veerkracht nodig. Ik ben in ieder geval blij dat ik het programma Content Zijn van de Content Trainer heb gevolgd. Goed voor mezelf zorgen was mijn thema en met de informatie die ik heb geleerd kan ik mijn uitdagingen beter aan. Waaronder loslaten van plannen.

Zaken gaan nu eenmaal niet altijd zoals je hebt gepland. Voor mij gaat het niet alleen om het loslaten van plannen, maar ook van de (verloren) tijd die ik in quarantaine zat. En van de dingen die daardoor minder soepel verliepen. Ik ben een schakel in processen die daardoor vertraging opliepen. Ook dat mag ik loslaten. Helaas heb ik ook minder energie door Corona, dat is echt vervelend maar het is zoals het is.

Loslaten van plannen, ik moet wel

Ik wil wel maar ik red het niet. Ik had zo graag mijn SOS-Traject deze maand willen lanceren en ik had mijn nieuwe website al online willen hebben.

Maar ik red het niet. Ik ben volop bezig met een geheime missie (daarover later meer) en dat slokt nu veel van mijn energie op. De grootse plannen die ik had om jou te helpen met effectief werken moeten even wachten. Het is niet anders. Ik moet deze plannen even loslaten.

Eindejaarspaniek

Je plannen even laten wachten klinkt heel gemakkelijk maar ondertussen staat je hoofd nooit stil. Als zaken niet gaan zoals jij dat wilt gaat dat niet altijd zonder stress.

Je wilt wel 30 dingen doen op een dag en alles loopt door elkaar heen. Het einde van het jaar komt in zicht en je werkt je een slag in de rondte om je doelen van dit jaar nog af te ronden. Het voelt alsof je er niets mee bij kunt hebben. Loslaten van plannen, hoe doe je dat?

Als je dit herkent heb je last van eindejaarspaniek.

Hoe kom je de decembermaand door?

  • STOP! Stop met doordenderen en neem even tijd om alles op een rijtje te zetten. Dat voelt tegenstrijdig maar het levert je tijd op als je er tijd in investeert.
  • Kijk dan eens wat je volgend jaar anders mag, kan en wil doen.
  • Dan mag je natuurlijk loslaten wat je dit jaar niet meer af kan krijgen. Schuif dit zonder schuldgevoel door naar later.
  • Vervang het woord ‘moeten’ door het woord ‘willen’. Door het woord ‘moeten’ zet je jezelf helemaal vast. Het woord ‘willen’ breekt de boel lekker open.
  • Gebruik de wet van Parkinson (lees verder).
  • Maak een goede realistische planning. Dat geeft je houvast en richting.

De wet van Parkinson

Plan jezelf een week vrij. Niet omdat je weggaat of weg moet, maar omdat je het verdient.

Wat? Ik hoor het je denken, daar heb je toch helemaal geen tijd voor. Toch zul je zien dat je al je belangrijke taken op tijd af hebt als je het wél doet.

Het vreemde is dat dit niet lukt als je denkt dat je het rustig hebt tussen de feestdagen. Als je denkt dat je genoeg tijd hebt om het op te pakken. Juist in dit laatste geval krijg je het gevoel dat je overloopt, je bent onrustig en ervaart stress terwijl je niet eens deadlines hebt.

Dat is de wet van Parkinson. Ik bedoel niet de ziekte Parkinson maar in dit geval de naam van de econoom die dit fenomeen heeft ontdekt. Je hebt de tijd nodig die ervoor staat nodig om een taak weg te werken. Heb je een kwartier, dan lukt het je in een kwartier. Maar krijg je een dag, dan heb je er ook een dag voor nodig. Wil iemand over twee weken een antwoordt dan heb je ook twee weken nodig om een antwoordt te formuleren. Dat is de wet van Parkinson.

Maak daar gebruik van door jezelf minder tijd te geven en die tijd die dan ‘over’ is vrij te plannen. En misschien hoort loslaten van plannen daar wel bij.
Op deze manier ga je in ieder geval prettig en ontspannen dit jaar uit.

Wat ga jij doen in deze vrije week?

Ik ga het in ieder geval op deze manier aanpakken. Ik ga loslaten van plannen die niet haalbaar zijn, ik ga opschrijven wat ik nu nog wil afwerken, ik maak een realistische planning en ik ga genieten van de feestdagen. Ik wil met mijn gezin naar een mooie kerstfilm kijken.

Nu we het daar toch over hebben, heb je nog een kerstfilm-tip voor ons?

Wil jij tips van mij ontvangen? Plan dan nu een gratis sparssessie, dan help ik je het jaar prettig af te maken.