effectief-werken-achilleshiel

Effectief werken

Effectief werken

Effectief werken, we willen het allemaal. Zo min mogelijk doen in zo’n kort mogelijke tijd zodat je bedrijf zo snel mogelijk groeit.
Maar waarom is dat zo moeilijk?
Waar laat jij je door afleiden?

Herken welke type ondernemer jij bent

Er zijn drie types. Ik beschrijf Claire in mijn boek als de creatieveling.
Claire loopt over van ideeën en enthousiasme. Maar de uitdaging voor Claire zit in de uitvoering van al die ideeën.
Herken jij jezelf in Claire?

Ben jij een creatieve ondernemer?

Een creatieve ondernemer staat direct ‘aan’ als ze haar computer opstart. Claire had weer goede nieuwe ideeën en die wil ze direct even opschrijven. Terwijl ze haar computer opstart, ziet ze dat ze nog geen tijd heeft gehad voor de mails die nog open staan en ze voelt direct de druk van veel te doen en te weinig tijd.

Ze start haar mailprogramma op en bedenkt dat ze ooit een training heeft gevolgd over mailboxbeheer, waar heb ik dat ook alweer gelaten?
Ze gaat daar direct naar zoeken.

Ze vindt een map vol met trainingen en e-books die ze ‘nog moet doen of nog moet lezen’.
Terwijl ze de bestanden aanklikt, bedenkt ze dat een cursus Timemanagement ook wel interessant zou zijn.
Of had ze die nu al gekocht?

Terug in haar mailbox ziet ze een aantrekkelijke nieuwsbrief, ze klikt erop en gaat naar een externe website en wat ze daar ziet, vindt ze interessant.
Die laten ik even openstaan, dan kan ik daar later nog naar kijken.

Ik moet nu eerst de documenten naar mijn boekhouder mailen, ze wacht erop.
Haar gedachten dwalen weer af naar die goede ideeën die ze gisteren had en ze vraagt zich af hoe ze die kan realiseren.

Ze schrikt als ze op de klok kijkt, ze moet snel naar haar afspraak.

Ze is heel druk geweest maar heeft ondertussen heeft ze geen enkele taak van haar takenlijst kunnen afstrepen.
Herkenbaar?

Effectief werken is meer dan bedrijfsvoering

Als we praten over effectief werken kijken we snel naar de bedrijfsvoering. Zijn de processen goed en logisch? Zijn de procedures op elkaar afgestemd? Gebruik je de juiste programma’s en tools. En daarmee kan je veel tijdwinst halen. Maar het is ook effectief met je tijd omgaan.

Wat is jouw achilleshiel?

Mijn achilleshiel zijn e-books. Ik heb 10 jaar geleden een mapje aangemaakt waar ik de e-books inzet. Zodat ik ze kan lezen in een verloren momentje. Ik heb er nog zo’n 200 te gaan! Dat betekent ook dat ik mijzelf heb ingeschreven in 200 nieuwsbrieven en dat ik elke keer moet besluiten of ik nog aangemeld wil blijven.

Een e-mail verwijderen is heel gemakkelijk gedaan. Maar het is effectief werken? Beter is het om te kijken of je die informatie nodig hebt of wilt lezen. En dan de beslissing te maken om de nieuwsbrieven in een map te plaatsen of uit te schrijven.

Mijn achilleshiel kost mij dus stiekem meer tijd dan de e-books mij opleveren.
Wat is jouw achilleshiel?

Pomodorotechniek inzetten

Het is slim om de pomodorotechniek in te zetten om effectief te werken. Je kunt de app gebruiken of de extensie op je computer. Deze app geeft je een bepaalde tijd om je werk te doen en adviseert je dan pauze te nemen. Want alleen werken is helemaal niet zo effectief. Werken afwisselen met pauze is veel effectiever.

Kies een taak die je wilt doen. In mijn ToDo staat elke week dat ik mijn harde schijf moet opruimen. Weggooien wat ik niet meer nodig heb en archiveren wat ik nog wil bewaren, maar zo dat ik het ook kan terugvinden.

Ik stel mijzelf ten doel dat het maar 1 pomodoro mag duren. Dat is te weinig tijd om al mijn mappen op te schonen. Maar het maakt mij wel bewust dat ik niet zomaar alles klakkeloos ga downloaden.

Effectief werken op je telefoon

Je telefoon is fantastisch. En het is waanzinnig hoeveel apps er ontwikkeld zijn om jouw werk gemakkelijker te maken. Maar of het ook effectief is om elke app te downloaden.
Claire heeft op haar telefoon tientallen schermen vol met apps staan. Allemaal even interessant, maar niet allemaal nodig om haar werk effectief te doen.
Elke app kost tijd om te onderzoeken wat het is en hoe het werkt. Maar ook om het zo in te richten dat jij er baat bij hebt.

Kijk eens kritisch naar de apps op jouw telefoon. Gebruik je ze ook allemaal? Wis er eens een paar. Het is allemaal ballast. En denk nog eens kritisch na voordat je een nieuwe app download.
Lees in mijn blog de vragen die je jezelf kunt stellen voordat je een app installeert.

Effectief werken door interessante trainingen

Het Internet is een schatkist aan informatie. Er is zoveel kennis dat daar wordt gedeeld. Al dan niet gratis. Voor hoeveel trainingen heb jij je al aangemeld. Hoeveel gekochte trainingen liggen nog op de digitale plank omdat je er maar niet aan toekomt?

Inventariseer je trainingen

Geef er een waarde aan door er een cijfer aan te geven. Start met de training met het hoogste cijfer en laat de anderen even liggen. En plan elke week een moment in je agenda om een aantal lessen te gaan doen.
Met veel kleine stapjes kom je ook vooruit. Als je de stapel te hoog maakt, weet je niet waar je moet beginnen. Plannen is groei. Niet sexy maar wel waar.

De uitdaging van creatieve Claire

Voor Claire is plannen een uitdaging. Zij laat zich graag lekker meewaaien met de waan van de dag. Maar aan de andere kant ziet ze ook dat ze daarmee haar doelen niet haalt en haar geniale ideeën nooit uitgevoerd krijgt.

Ondernemersstructuurtraject

Breng structuur aan in alles wat je onderneemt.
Ik snap heel goed dat als structureren niet van nature in je zit, zoals bij Claire, dat je dit dan steeds uitstelt.

Je hebt het gevoel dat je keer op keer faalt in het maken en volgen van een goede planning.
Zoveel trainingen en e-books die je al hebt gekocht en gedownload en soms zelfs hebt gedaan of gelezen. Je weet het wel, maar je doet het niet!

Je kunt het niet alleen

Als het niet van nature in je zit kan je dit niet alleen!
Troost je met de gedachte dat veel succesvolle ondernemers creatieve ondernemers zijn.
Maar wil je echt groeien met je bedrijf dan is het gewoon slim om effectief en efficiënt te gaan werken zodat je rust in je hoofd krijgt en ruimte in je dag.

FF een half jaar doorbijten voor een leven lang profijt

Dit ondernemers structuurtraject duurt een half jaar, zodat het niet te veel tijd van je inneemt en dat je echte stappen gaat maken.
Ja, jij moet het nog steeds zelf doen. Maar dan doe je wel de juiste dingen met mij aan je zij.
Het traject start altijd met een 1 op 1 gesprek zodat ik kan inschatten welke route voor jou het beste is. Is dat een individuele begeleiding of juist in groepsverband? Dat gaan we samen bespreken.

Lees meer over het ondernemers structuurtraject of plan een gratis sparringssessie in om te kijken of dit het juiste programma voor je is of dat ik je op een andere manier kan helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *