prioriteit

Kiezen en prioriteren

Gaat privé boven werk voor klanten, of gaan juist je klanten voor privé-afspraken?

Kiezen tussen je klanten of privé, waar leg je de prioriteit? Het is een spagaat waar veel enthousiaste en betrokken ondernemers tegenaan lopen. Wat nou als je beloofd hebt om met je dochter naar paardrijles te gaan maar je klant zit op je huid met een probleem dat hij/zij graag snel opgelost wilt hebben?

En je raadt het al, jij hebt de oplossing!
Wat doe je?
Waar liggen je prioriteiten?

Vooraf je prioriteit vastzetten

Om niet in deze spagaat terecht te komen is het mega belangrijk dat jij voor jezelf helder hebt waar jouw prioriteiten liggen. Daarna mag je kijken naar hoe je deze prioriteiten ook prioriteit kán geven zonder je schuldig te voelen.

Want laten we eerlijk zijn? Hoe vaak heb jij een belofte aan jezelf of aan een dierbare verbroken omdat werk nu eenmaal voorgaat? En hoe vervelend is dat schuldgevoel?

Je hoeft niet te kiezen

De ondernemers die ik spreek moeten vaak kiezen en voelen zich daar rot bij. Want als je op het punt komt dat je moet kiezen, dan moet je iemand teleurstellen. En dat doe je natuurlijk liever niet. Maar de afspraken aan jezelf zijn ook belangrijk. Heb jij je voorgenomen om te gaan sporten maar laat je deze afspraak met jezelf liggen omdat je klanten voorgaan? Dit is niet goed voor je energie en dus ook niet voor je productiviteit.
Dat moet anders!
Dat kán anders!

Hoe zorg je er nu voor dat je niet hoeft te kiezen?

Iedereen tevreden houden kan natuurlijk nooit. Dat moet je ook niet willen. Maar jezelf tevreden houden kan wel. Daar heb je immers zelf alle touwtjes voor in handen. Herken je het gevoel dat je overal tekort komt omdat je iedereen tevreden wilt houden?

Dan is het nu tijd om eens serieus je prioriteiten op orde te krijgen.

Prioriteren komt voor planning!

Je kunt geen goede planning maken als je niet goed hebt nagedacht over wat voor jou prioriteit heeft. Advies: Zet jezelf op de 1e plaats!

Jij bent jouw bedrijf en als met jou niet goed gaat dan gaat het ook niet goed met je bedrijf.

Begin dus om na te denken over de dingen die jou energie geven en plan deze direct in je agenda. Beloof jezelf dat je deze taken de hoogste prioriteit geeft, ook al lijken ze minder belangrijk, dat zijn ze zeker niet! Ontspanning komt voor inspanning!

7 stappenplan om te prioriteren

  1. Plan eerst je vrije tijd in, je vakanties, verjaardagen en weekendjes weg.
  2. Zorg dat je alles wat je wilt en moet doen in 1 overzicht hebt. Dus geen losse briefjes, herinneringen of krabbeltjes in verschillende checklisten. Gebruik 1 helder systeem.
  3. Bekijk de Matrix van Eisenhouwer en verdeel zorgvuldig alle taken die je hebt. Durf ook taken te laten vervallen?
  4. Bekijk per taak het tijdspad wanneer het klaar moet zijn. Is dat realistisch? Kan je nog wat veranderen aan de deadline zodat het wel haalbaar is of moet je taken gaan uitbesteden?
  5. Maak elke dag een 3-doelen-plan. Zet drie taken op je lijstje van de dag. Als je die 3 taken klaar hebt is je dag geslaagd. Maar blijf realistisch. Krijg je die taken ook af? Ben je afhankelijk van anderen en zijn deze anderen beschikbaar voor jou? Met je dochter naar paardrijles gaan kan 1 van deze taken zijn. Zie dat ook zo.
  6. Maak een gewoonte van het plannen van je taken in je agenda. Vaak staan daar alleen je afspraken en dan lijkt het alsof je veel tijd hebt, maar aan het einde van de dag kom je erachter dat je niet hebt gedaan wat je wilde doen.
  7. Bepaal wanneer je stopt. Blijf niet doorbuffelen als iets niet lukt. Bepaal vooraf wanneer je stopt. Wanneer je pauze hebt of wanneer het een paar minuten lummeltijd is. Dit lijkt verloren tijd maar het tegendeel is waar.

Kies bewust kies voor jouw prioriteiten

Als je weet waar jouw prioriteit ligt kan je dit ook bespreken. Niet alleen privé maar ook met je klanten. Dat zorgt voor een helder verwachtingsmanagement.

Hoe vaak is het voorgekomen dat jij privé-afspraken hebt laten liggen om je klant te helpen? Maar dat diezelfde klant jouw werk vervolgens gemakkelijk dagen laten liggen? Vaak is het minder urgent dan op dat moment wordt aangegeven. Blijf objectief kijken naar je planning en je prioriteiten.

Dat geeft rust en helderheid.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Als je nu het gevoel krijgt dat het makkelijker gezegd is dan gedaan dan is deze boodschap zeker voor jou bedoeld! Dit stappenplan komt uitgebreid aan bod in het structuur traject. Bekijk hier wat dit inhoudt of neem gerust contact met mij op zodat we samen kunnen bepalen of dat is wat je nu nodig hebt.