van werkdruk naar werkplezier

Van werkdruk naar werkplezier

Werkdruk, we hebben er allemaal wel eens last van. De deadline is in zicht en het werk is nog lang niet klaar! Herken je dat? Ik geef je in dit blog een aantal tips hoe je niet verdrinkt in ellende.

De juiste hulp inschakelen

Ik heb de afgelopen maanden persoonlijk meegemaakt wat een verlichting de juiste hulp inschakelen brengt. Ineke Swart bestaat dit jaar 3 jaar, en dat wilde ik vieren met een nieuwe website. Ik had een goede klik met een creatieve vormgever en ik vroeg hem om mijn website te bouwen. Maar een website bouwen is een ander vak dan vormgeven. Ik was niet blij met het resultaat en ik moest goede input geven om een website te realiseren die werkt en waar ik blij van word. Maar hoe dan?

Toen ik hulp zocht bij een online communicatiespecialist en een webbouwer die mij begreep kreeg ik lucht. Sparren met een online deskundige en werk uit handen geven gaf mij echt vertrouwen dat ik de juiste dingen aan het doen was. Bedenk waar je krachten liggen en besteedt de rest zoveel mogelijk uit. Dat brengt je echt verder.

Tip: Vraag jezelf af: Wie is de juiste partij voor de klus?

Timemanagement

Een beetje spanning en stress in je werk maakt het werk leuk. Als je het druk hebt dan werk je vaak lekker en word je uitgedaagd om creatief te denken in oplossingen. Met een beetje mazzel kom je in een heerlijke workflow, zodat je meer voor elkaar krijgt dan op een rustige dag.
Timemanagement is onmisbaar voor een goede workflow. Je werk goed plannen en zoeken naar innovatieve oplossingen maakt het werk niet alleen maar leuker, maar vooral ook beter beheersbaar.

Tip: Wil je meer handige tools download dan mijn cadeautje De 10 apps die je niet mag missen

Concentratietips

  1. Plan elke dag je taken voor de volgende dag voordat je naar huis gaat. Dit zorgt ervoor dat de drukte uit je hoofd is zodat je beter kunt relaxen. Dat is niet alleen prettig maar rust is ook bevorderlijk voor je concentratie morgen.
  2. Je concentratieboog is ongeveer 20 minuten achter elkaar op zijn top. Plan je werk in blokken van maximaal 45 minuten. Zet een kookwekker die ervoor zorgt dat je na 45 minuten wordt gewaarschuwd. Ga dan iets anders doen. Haal een kopje koffie en praat met je collega bij het koffieapparaat. Zomaar een kantoor inlopen voor een praatje is minder geschikt, dan haal je je collega weer uit zijn of haar concentratie.
  3. Elke keer als je bent afgeleid duurt het weer 12 minuten (ik lees in sommige artikelen zelfs 20 minuten) voordat je weer terug in je werkflow bent. Afleiding is een enorme energielek. Zet je mobiel, e-mail en zo mogelijk de telefoon uit. Doe de deur dicht.

Tip: Plan realistisch. Dat maakt dat je ook met voldoening de dag afsluit

Maak een goede planning

Een goede planning begint natuurlijk al eerder in het jaar. Bedenk wat er dit jaar mis ging en welke situaties je voor het komend jaar wilt voorkomen. Benoem vooral wat je goed hebt opgelost en welke oplossing je echt verlichting hebben gebracht. Zet de piekmomenten eens op een rijtje en bedenk wat je volgende jaar anders kunt doen zodat je het werk ook tijdens deze pieken beheersbaar blijft. Bedenk ook of je alles zelf moet doen. Lees hierover in mijn blog Ikke zelf doen.

Tip: Analyseer het afgelopen jaar en blijf problemen voor

Maar wat als het toch nog even moet?

Je kunt denken, leuk Ineke, maar wat nog als er dingen echt nog even nu moeten gebeuren? Misschien is die éne medewerker waar je van afhankelijk bent vrij de komende dagen. Of je hebt zelf een paar dagen vrij gepland en er staat nog van alles op je lijstje.
Maak een prioriteitenlijst. Vaak haalt dat de druk al van de ketel. Doe de dingen van boven naar beneden één voor één en bewaar je rust. Dan krijg je dingen voor elkaar.

Tip: doe dingen één voor één en niet door elkaar