meest productieve moment van de dag

Wat is jouw meest productieve moment van de dag?

Eet die kikker op je meest productieve moment van de dag

Je wekker gaat af, je draait je om en snoozed nog een paar keer. Op je gemak ga je naar de douche of drink je een kop koffie. Je vindt het heerlijk om de dag rustig op te starten.

Fout!
Volgens experts ben jij de eerste uren van de dag het meest productief.

Geen tijd om te treuzelen dus! Maak er gebruik van!

meest productieve uren gebruiken

Stop met uitstellen!

Productief door een goede nachtrust

Er zijn veel studies die beweren dat ook jouw eerste uren van de dag de meest productieve uren van de dag zijn. Dit komt doordat je zintuigen in de nacht zijn hersteld en optimaal functioneren als je net wakker bent. Een mooie tijd dus om die kikker, dat vervelende klusje, direct aan te pakken.

Ben je geen vroege vogel? Geen probleem, al zijn jouw eerste uren van de dag pas in de middag, als je maar de eerste uren nadat je wakker bent inzet voor die groene kikker! Als je dat doet, dan weet je zeker dat je to-do-lijst slinkt.

Weet wat je wilt gaan doen

Wil je productief zijn op de meest productieve uren van je dag? Weet dan vooraf al wat je wilt gaan doen tijdens deze meest productieve uren.

Nu we hebben geconstateerd dat een langzame start van de dag je productiviteit aantast, is het zinvol om de avond van tevoren al te weten welke kikkers er op je liggen te wachten.
Welke klussen wil je echt van je lijstje afstrepen? Welke daarvan is het meest uitdagend en schuif je liever voor je uit?

Zet de taak die je steeds voor je uitschuift als eerste op je agenda en je zult merken dat je je voor niets druk hebt gemaakt.

Begin daarom je dag niet met het inventariseren van je taken voor deze dag, maar sluit de dag af door de taken voor de volgende dag al op een rijtje te zetten.

Laat je mail even links liggen

Het is zonde om je mail te lezen en weg te werken op de meest productieve uren van je dag. Laat je mail nog even links liggen en begin met het werk dat écht aandacht van je vraagt. Sta desnoods iets eerder op zodat je afleidingen gemakkelijker voorbij gaat.

Je zult merken dat je de rest van de dag lekker werkt, want het ergste/moeilijkste werk is dan al gedaan.

Hoe kom je erachter wat jou meest productieve uren van je dag zijn?

Geen mens is hetzelfde en misschien geldt voor jou wel dat je hele andere uren productief bent.
Hoe kom je daar nu achter?

 1. Houd een dagboek bij van je productiviteit
  Noteer elke dag de tijd en duur van je meest productieve uren en vergelijk ze aan het eind van de week om patronen te ontdekken.
 2. Luister naar je lichaam
  Let op wanneer je je het meest alert en gefocust voelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn, zoals onderzoek heeft aangewezen, als je net wakker wordt. Maar misschien geldt het wel voor jou wel dat je het meest productief in de avond bent, als je al een aantal taken hebt volbracht.
 3. Monitor je slaap
  Slaap speelt een cruciale rol in onze energieniveaus en cognitieve prestaties. Als je bijhoudt hoeveel slaap je krijgt en op welke tijdstippen, ontdek je wanneer je het best presteert. Misschien is dat wel na een powernap.
 4. Experimenteer
  Probeer verschillende werkschema’s uit om te zien wanneer je het meest productief bent. Probeer bijvoorbeeld een week lang elke ochtend een kikker weg te slikken en een week lang elke avond. Observeer wat het beste werkt voor jou.

Productiviteit is afhankelijk van diverse factoren

Er is niet één bepaalde techniek voor iedereen om de meest productieve uren van je dag effectief te gebruiken. Productiviteit hangt af van factoren als leeftijd, levensstijl en persoonlijke voorkeuren. Maximaliseer jouw productiviteit door kikkers weg te slikken wanneer jij op je best bent.

meest productieve moment van de dag  Dat is de manier om je bedrijf te laten groeien.