Hoe zorg je ervoor dat je geen last hebt van uitstelgedrag?

Uitstelgedrag! Je wilt het wel doen, sterker nog als je het niet doet dan kan je in de problemen komen. Maar toch stel je het doen van die ene taak steeds uit.

Herken jij uitstelgedrag? Heb je er weleens last van? Laten we de definitie van uitstelgedrag van Wikipedia benoemen zodat we over het zelfde soort uitstelgedrag hebben.

 

Uitstelgedrag volgens Wikipedia

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt dit soms ook irrationeel uitstel genoemd.

 

Uitstelgedrag aanpakken

Het is zinvol om eens te kijken of er een patroon zit in de taken die je uitstelt. Stel je steeds dezelfde soort taken uit? Ik merkte bij mezelf dat ik van opdrachten die te maken hadden met het uittypen van opgenomen teksten niet vrolijk werd. Ik stelde die taken zo lang mogelijk uit en keer op keer kreeg ik stress van dit punt op mijn takenlijst.

 

Kom in actie
Toen ik mij realiseerde dat mijn uitstelgedrag opspeelde bij een uittyptaak, heb ik dit soort opdrachten gewoon niet meer aangenomen.  Herken jij een taak die jij steeds weer uitstelt? Kan je deze taken schrappen van jouw takenlijstje? De oplossing ligt niet alleen in het weigeren van de taak je kunt ook bekijken of je de taak kunt delegeren of uitbesteden. Maar pak het aan! Je voelt je daarna veel beter.

 

Je weet zelf de oplossing
Het kan ook zijn dat een bepaald soort type klant je niet aanspreekt. Misschien heb je angst om te falen of juist om succes te hebben! Het niet kunnen inschatten van de taak en de gevolgen daarvan is ook een aanleiding tot uitstelgedrag.  Zoek iemand om mee te sparren, je problemen te bespreken en je zult merken dat je zelf de oplossingen aandraagt.

 

Ontdek waarom je uitstelgedrag vertoont en zoek naar oplossingen.

 

Kies bewust

Je kiest bewust voor je klanten en je kiest bewust voor de taken die op je takenlijstje staat, kies er dan ook bewust voor om je weerstand tegen de klus te negeren. Geef geen gehoor aan je gevoel dat je liever eerst een gemakkelijke klus wilt gaan doen. Betrap je jezelf erop dat je uitstelgedrag vertoont? Kom dan in actie! Eat that Frog!

 

Eat that Frog

 

Kom in een workflow

Een grote klus is vaak onoverzichtelijk. Waar moet je beginnen? Wat moet je allemaal doen? Je mist het overzicht. Doordat je het overzicht verliest, ga je uitstelgedrag vertonen. Je hebt immers geen tijd om aan die grote klus te beginnen maar je hebt nog wel tijd om Facebookberichten te beantwoorden, je mail op te schonen, je bureau op te ruimen, koffie te zetten en een praatje te maken met een collega (=uitstelgedrag).

 

Maak je werk overzichtelijk
Als je een taak in deeltaken verdeelt, kun je meer wegvinken van je takenlijstje én je kunt een deeltaak gemakkelijker tussendoor doen. Als je bijvoorbeeld een blog wilt schrijven, schuif je die taak voor je uit. Deel die taak eens op:

  1. Maak een checklist van de deeltaken
  2. Kies een onderwerp
  3. Kijk op Internet wat er al over geschreven is
  4. Bepaal de punten die je graag wilt meegeven aan je volgers
  5. Schrijf een samenvatting van wat je hebt gelezen
  6. Deel de teksten in volgens je wensen
  7. Bepaal een zoekwoord die je wilt integreren in je teksten
  8. Integreer het zoekwoord en redigeer het blog
  9. Zet het blog in je website
  10. Deel je kennis

 

Zo kom je in een workflow
Die ene taak worden zo 10 deeltaken die je gemakkelijker tussendoor kunt doen. Je hoeft niet alle 10 de deeltaken direct te doen. Je kunt ook de eerste 3 deeltaken wegstrepen en doorgaan wanneer je weer tijd hebt om de volgende deeltaken weg te strepen. En dat gevoel geeft je ruimte. Uitstelgedrag verdwijnt als je gewoon begint; ook al is dat maar met 1 deeltaak. Als je in de workflow komt, streep je sneller dan verwacht alle 10 de deeltaken weg.

 

Deel je taken op in deeltaken

 

Wegstrepen van je takenlijst, hoe heerlijk is dat?

Als je de deeltaken als taak op je checklist/ to-do-list zet, dan voel je ook hoe heerlijk het is dat je de taken ook kunt wegvinken. Pling… en weer een deeltaak weg. Heerlijk!

 

Zet alle deeltaken op een checklist!

 

Bijt door!

Als je succes wilt behalen dan moet je soms gewoon even doorbijten. Wees af en toe wat strenger voor jezelf. Weerstand is een menselijk proces en waarschijnlijk zegt een stemmetje in je hoofd dat je het morgen ook nog kunt doen, of dat je nu beter….. Nee! Je kunt het. Nu!

 

Beloon jezelf
Hoe fijn zal het zijn als die taak gedaan is? Beloon jezelf na de taak, wissel productiviteit of met korte periodes van plezier, onderhandel met jezelf maar zorg dat je het aan het einde van je dag klaar hebt! Houd de focus op je doel!

 

Wees af en toe gewoon wat strenger voor jezelf om een hoger doel te halen.

 

Houd jezelf voor de gek

Dit vind je misschien een rare tip, maar het werkt. Als jij uitstelgedrag vertoont dan maak je jezelf wijs dat je niet fit bent, dat je geen concentratie hebt en dat het je vandaag niet gaat lukken omdat je gewoon niet scherp genoeg bent. Je bent wat je denkt! Bedenk eens dat je juist in een productieve bui bent, dat je scherp bent, dat je precies weet wat je wilt en dat je dat varkentje weleens gaat wassen. En? Het werkt!

 

Je bent wat je denkt, bedenk dat je vandaag in een productieve bui bent!

 

Contact opnemen

Heb je geen last van uitstelgedrag maar heb je gewoon te veel taken?  Ik help je graag! Ik kan je helpen om structuur aan te brengen in je dagelijks werk, ik wil taken van je overnemen en/of ik kan je een paar uur per week komen ondersteunen. Neem contact met mij op en we bespreken samen hoe ik je ga helpen.

 

Uitstelgedrag tips?

Heb jij nog een tip om uitstelgedrag aan te pakken? Laat het onder dit blog weten. Laten we onze kennis met elkaar delen zodat we elke dag productief zijn en blijven zodat onze doelen binnen handbereik liggen.