12 weken jaar

12 weken jaar: Plannen met een twist!

Interessante manier om doelen te halen

Ervaar zelf de kracht van het 12 weken jaar!
Huh? Ineke wat zeg je nu? 12 weken? Een jaar heeft 12 maanden hoor!
Klopt, maar ik ben helemaal enthousiast over een boek dat ik heb gelezen en inmiddels al even toepas. En als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik mijn enthousiasme graag overbreng.

12 weken jaar

Het boek dat ik las, heeft een geheel andere benadering van doelen stellen.

Ik hoor veel ondernemers die lange lijsten met taken hebben. De taken die erbij komen op de lijst zijn groter in aantal dan de taken die eraf gaan. De lengte van de takenlijst maakt het prioriteren een ingewikkelde activiteit: uit zo’n lange lijst kiezen, voelt (bijna) onmogelijk. Maar dagelijks zo’n lijst afwerken is helemaal niet realistisch. Wat een dergelijke lijst doet, is uitstelgedrag motiveren. Je schuift steeds taken door en je motivatie neemt met de dag af. Uiteindelijk laat je de lijst links liggen en ga je over tot de orde van de dag; ad-hoc werken tot gevolg.

Herken je er iets van?

Een interessante twist in je planning

Na het beluisteren van de podcast van Femke Hogema raakte ik geïnspireerd en begon ik het boek van Brian Moran te lezen. Hoewel, technisch gezien heb ik het boek tijdens diverse autoritten beluisterd, maar ik raakte ervan gemotiveerd. Als structuurfreak sprak de structuur van deze methode mij enorm aan.

Brian geeft in zijn boek twee andere manieren om met je takenlijst om te gaan.

1. Het 12-Weken Jaarplan

Hoe werkt het?
Je stelt 3 of 4 doelen per kwartaal en werkt die uit naar concrete weekdoelen. Deze aanpak spreekt mij als structuurfanaat enorm aan omdat het haalbaar, praktisch en effectief is. Dit vergroot de kans op het behalen van resultaten zonder dat je jezelf overweldigt met te veel taken.

2. Need en Nice-to-Have verdeling

Hoe werkt het?
Je splitst je dagelijkse takenlijst op in drie delen.

  1. Need to have
  2. Nice to have
  3. Twijfelgevallen

Je begint je dag met de taken (kikkers) die echt af moeten, gevolgd door de twijfelgevallen en als je nog tijd hebt doe je nog een paar nice-to-have taken om de dag prettig af te sluiten.

Waarom word ik daar nou zo enthousiast van?

Zelf ga ik ook jaarlijks zitten om na te denken over mijn plan voor het komende jaar. Maar om constructief het hele jaar je jaarplannen in het vizier te houden, is op zijn zachts gezegd een uitdaging.  Nu maak ik een planning voor maar 12 weken. Elke week benader ik alsof het een maand is. Dit spreekt mij om meerdere redenen aan:

  • Het is makkelijker om te bepalen wat je de komende 12 weken kunt realiseren dan wat te doen het komende jaar.
  • De methode ‘dwingt’ je om je 3 hoofddoelen te prioriteren waar je de komende 12 weken mee aan de slag gaat en voorkomt dat je een onrealistische takenlijst opstelt.
  • Aan het begin van een jaar denk je vaak dat je nog zeeën van tijd hebt om je doelen te bereiken, maar je komt standaard tijd tekort door die gedachte. Met een ‘12-weken jaar’ voel je eerder de druk om je doelen te behalen waardoor de verdeling over het jaar qua werkdruk beter is.
  • In de 13e week neem je even rust om te reflecteren, je successen te vieren en weer op te laden voor een nieuwe periode. Die rust is nodig om te presteren maar wordt heel vaak (ja ook door jou) vergeten. Hierbij kijk je niet alleen welke doelen je gehaald hebt, maar kijk je ook terug op het proces, waardoor je inzicht krijgt waarom je doelen wel of niet hebt gehaald.
  • Je vijver met kikkers raakt leeg, omdat je elke dag weer constructief werkt aan je taken en daardoor komen er steeds minder ‘kikkers’ op je lijst te staan.

Uitdaging voor jou!

Ik daag je uit om de komende 2 weken te beginnen met je dagelijkse takenlijst op te splitsen in ‘need to have’, ‘nice to have’, en ‘twijfelgevallen’. Start eens met deel 2 van deze methode. Houd dagelijks bij hoeveel taken je van elke categorie hebt afgerond en hoeveel tijd je had. Toggl is daarvoor een mooie tool. Na 2 weken krijg je een goed beeld van wat je realistisch gezien aan taken kunt bereiken binnen je beschikbare tijd. Cool toch?

Wil je een zetje in je rug?

Als je niet gewend bent om structureel te plannen kan dit misschien een te grote uitdaging voor je zijn. Kom dan naar een gezellige lunch. Een leuke en ontspannen manier om nieuwe inzichten te krijgen.

Op 12 juni organiseer ik een Lunch & Learn waarin ik je meer vertel over het maken en vooral ook realiseren van plannen op een manier die bij jou past.

Mis het niet!

plannen