lummelen

Durf jij te lummelen?

Wat is lummelen?

Lummelen is een activiteit zonder specifiek doel of nut. Het wordt vaak geassocieerd met tijdverspilling. Durf jij te lummelen en jezelf toestaan om niets te doen? Wist jij dat dit niets doen juist heel effectief is?

Productief lummelen

Wanneer je behoefte hebt om te lummelen heb je een gebrek aan productiviteit en ben je vermoeid. In die staat lukt het dus ook niet om je doelen te halen. Het is dan juist niet zinvol om je verlangen om even niets te doen te negeren.

Lummelen is een manier om je geest te laten rusten en om te genieten van het moment. Na een periode van lummelen ben je juist frisser en energieker dan ooit! En dat komt je productiviteit juist ten goede. En overmatig lummelen leidt weer tot het verwaarlozen van je verantwoordelijkheden en doelen. Dat wil je ook niet. Het gaat altijd weer om die balans.

Lummelen, wat is het niet?

Activiteiten met een doel vallen over het algemeen niet onder de categorie “lummelen”.
Zoals:

 • Werken ook al vind je het leuk
 • Studeren, ook al wil je iets nieuws leren
 • Sporten ook al is dat goed voor je
 • Huishoudelijke taken ook al kunnen ze je hoofd leegmaken
 • Creatief bezig zijn met een hobby ook al werkt dat heel ontspannend
 • Een film kijken die je al een lange tijd op je verlanglijstje hebt staan.

Houd jij van nutteloosheid?

Lummelen zijn doelloze en nutteloze activiteiten. En in onze cultuur heeft dat een negatieve lading. Het is niet meetbaar dus niet zinvol is het idee. Maar soms is het juist nodig om even niets te hoeven. Om je batterij met lummelen weer op te laden, om je brein tot rust te laten komen zodat alles vanzelf een plekje krijgt en je weer nieuwe ideeën en inspiratie opdoet.

Maar door die negatieve lading hebben we het lef niet meer om te lummelen. Want wat zeg je als men vraagt hoe het gaat? “druk” is dan geen correct antwoord meer. En dan voelt het alsof je je verantwoordelijkheden ontloopt.

Stap 1: Erken het nut van Lummelen

Begin met erkennen dat lummelen waardevol is voor het creatieve proces en je welzijn. Door je mind rust te geven omdat je even niets hoeft, krijg je nieuwe ideeën en wordt je creativiteit gestimuleerd. Het is een manier om te ontspannen, te dagdromen en ruimte te geven aan de verbeelding.

Uiteindelijk is het een kwestie van balans. Het is belangrijk om tijd te nemen voor ontspanning en lummelen, maar ook om verantwoordelijkheden en doelen in het leven serieus te nemen. Het vinden van een gezonde balans tussen actieve betrokkenheid en ontspanning is essentieel voor een evenwichtige levensstijl.

10 voordelen van lummelen

 1. Creatieve stimulatie
  Lummelen stimuleert de creativiteit doordat je ruimte geeft aan je verbeeldingskracht. Zo ontstaan nieuwe ideeën.
 2. Mentale ontspanning
  Doelloos bezig zijn helpt om de geest te ontspannen en om stress te verminderen. Je geeft een mentale pauze van doelgerichte taken.
 3. Probleemoplossend vermogen
  Tijdens het lummelen krijgt je brein de ruimte om op een ontspannen manier te werken aan problemen en zo ontdek je creatieve oplossingen voor problemen.
 4. Verhoogde productiviteit
  Af en toe lummelen verhoogt je productiviteit. Je geest verfrist en je krijgt nieuwe energie voor taken die daarna volgen.
 5. Intuïtieve inzichten
  Lummelen helpt om in contact te komen met je intuïtie en innerlijke wijsheid, waardoor je beter in staat bent om beslissingen te nemen.
 6. Verbeterde concentratie
  Het nemen van korte pauzes om te lummelen kan helpen om je concentratievermogen te herstellen, vooral tijdens langdurige taken.
 7. Verhoogde veerkracht
  Lummelen zorgt voor meer emotionele veerkracht omdat je ruimte geeft om te reflecteren, te ontspannen en je batterij op te laden.
 8. Verbinding met jezelf
  Door doelloos bezig te zijn, kun je beter in contact komen met jezelf, je gevoelens en behoeften. Het biedt een moment van zelfreflectie.
 9. Verhoogde creatieve output
  Lummelen kan leiden tot een verhoogde creatieve output, aangezien het je in staat stelt om vrij te associëren, nieuwe ideeën te verkennen en out-of-the-box te denken.
 10. Plezier en vreugde
  Uiteindelijk is lummelen ook gewoon fijn! Het geeft je de mogelijkheid om te genieten van het moment, te ontspannen en gewoon te zijn zonder de druk van prestaties.

Welke voordeel voor jou het beste werkt is natuurlijk afhankelijk van jou als persoon en de context waarin je lummelt. Wat voor de ene persoon werkt, kan voor een ander mogelijk anders zijn. Het belangrijkste is om een balans te vinden tussen lummelen en doelgerichte activiteiten in je dagelijks leven.

 

Conclusie:

Heb lef om te lummelen, zo nutteloos is het uiteindelijk niet!

 

Laat los!

Laat even alles de boel de boel. Loop eens rond, hang op je kop op de bank, staar in het niets, scrol wat op je telefoon of zapp wat op tv. Durf je te vervelen zonder je schuldig te voelen omdat er nog een lange taaklijst op je wacht. Je hebt niet voor niets de behoefte om te lummelen. Het is een fase en het gaat over. Je krijgt vanzelf weer de behoefte om je schouders eronder te zetten en je dromen waar te maken.

Kom weer ‘in control’

Als je op het punt bent om weer gas te geven en je zit weer vol ideeën en energie zit, dan wil je ook het beste uit je tijd halen. Dat is de tijd om weer tijd weer doelgericht te zijn. Kom in 5 stappen weer terug in control maar dan zonder de werkstress en meer succes. Als je dit goed aanpakt dan win je zoveel tijd dat je jouw lummeltijd zo weer hebt ingehaald.

Meld je nu aan voor mijn gratis minitraining.

Lummelen