Bedrijfsgroei: Oei ik groei!

Bedrijfsgroei is spannend. Je kunt niet alles alleen willen doen, je nooit oncomfortabel voelen en toch groeien. Ik moet denken aan het opvoedboek ‘Oei ik groei’, waarin een aantal sprongen worden beschreven die kinderen doormaken om te groeien. Voordat de volgende stap is bereikt is er altijd een moment van onrust, van onvrede en van oncomfortabelheid.

Zo werkt dat met bedrijfsgroei ook.

 

Angst voor de groei van je bedrijf?

Misschien ben je er niet bewust van, maar het is vaak jouw angst dat groei in de weg staat. De stappen die je moet maken om bedrijfsgroei te realiseren zet je niet omdat je bewust of onbewust in je comfortabele zone blijft hangen.

Gevoel van schuld?

Je hebt een bedrijf en je klanten zijn het allerbelangrijkste voor je. Daar wil je voor klaarstaan want zij betalen jouw boterham. Door minder voor hen te werken en meer voor jezelf voel je je misschien schuldig.

Herken je een of meer van de volgende gedachte?

Voordat je goed kunt zijn voor een ander, moet je eerst goed zijn voor jezelf. Als je weleens hebt gevlogen dan weet je dat het vliegpersoneel je met klem benadrukt dat je bij calamiteiten eerst zelf je zuurstofmasker moet opdoen voordat je kinderen of anderen gaat helpen.

Er is niets mis met: Mijn bedrijfsgroei eerst.

 

Vraag jij je weleens af?

Als je de antwoorden op deze vragen voor jezelf omzet in een actieplan heb je de eerste zet naar groei gemaakt.

Alles begint met het maken van een plan.

 

Hoe werk je structureel aan je bedrijf?

1. Plan in je agenda tijd om aan je bedrijf te werken
Begin! Als is het maar een kwartiertje per dag waarin je echt tijd plant om te werken aan je bedrijf. Doe dit structureel elke week. Je kunt deze tijd ook gebruiken om te bekijken welke taken je kunt uitbesteden om nog meer ruimte te maken voor bedrijfsgroei.

2. Breng overzicht aan in je bedrijf
Gebruik dat kwartiertje om alle taken die je hebt op te schrijven. Daarmee krijg je overzicht. Vanuit overzicht kun je gemakkelijker beslissingen nemen. Als je alleen maar in je bedrijf blijft werken bestaat er het gevaar dat je overzicht over je bedrijf verliest.

Stel jezelf regelmatig deze vragen:

– Zit ik nog op koers?
– Doe ik wat ik graag wil doen?
– Bedien ik de klanten die ik graag wilt bedienen? Als je moeite hebt om structuur aan te brengen, bekijk dan eens mijn sparsessie . Samen lukt het zeker! Of download de gratis Office Booster.

3. Werk efficiënt
In de digitale wereld waarin wij leven zijn er enorm veel tools en programma’s beschikbaar die je werk gemakkelijker maken. Kies een tool of programma die bij jou en jouw doelen past. Door efficiënt te werken is je werk niet alleen leuker maar je houdt ook nog tijd over om te werken aan je bedrijf. Mijn boek Morgen doe ik het anders gaat je daarbij helpen.

4. Maak een onderscheid tussen taken
Maak een onderscheid tussen de taken in- en aan- je bedrijf werken.

Werken aan je bedrijf:

Bedenken welke onderwerpen je nog wilt bespreken in je blog.

Werken in je bedrijf:

De blogartikelen schrijven.

Vraag jezelf bij elke taak af: Brengt deze taak mij dichter bij mijn doel? Moet ik deze taak uitvoeren of kan ik dit beter uitbesteden?
Durf eens stil te staan bij je visie en missie. Klopt dit nog met je branding?

Superslimmetips

“The ONLY way to do GREAT things is to LOVE what you do.”

Steve Jobs

Doe het morgen anders, maar doe het niet alleen! Plan vandaag nog een gratis spar sessie in met mij, zodat we samen kunnen bekijken hoe ik je kan ondersteunen.