Ondernemen als een botter

Wie mij beter kent, weet dat ik een hekel heb aan water. Dit weerhoudt mij niet om toch zo af en toe het water op te gaan. Zo ook afgelopen vrijdag. Na lang wikken en wegen ja gezegd tegen de uitnodiging om mee te gaan op een botter van het CON (Christelijk Ondernemers Netwerk) van Jan Piet. ‘In een botter kan je echt niks gebeuren Ineke!’ zegt Jan als ik mijn twijfel vertel. Het was een wedstrijd tijdens de Botterdagen van Elburg voor mensen die ondernemen. Op het moment dat ik zag hoe ik aan boord moest komen dacht ik ‘Waarom doe ik dit??’. Maar we laten ons niet kennen, dus hup aan boord gestapt.

We gaan op weg naar de boei waar je voor anker moet gaan. Maar helaas, ons anker raakt verstrikt in de vele planten en we blijven niet stil liggen maar drijven af. Tussen ruim 40 andere botters is dat best een uitdaging voor onze schipper. We gaan over naar plan B: starten achter het deelnemersveld en draaien daar rondjes tot het startsein klinkt. We hebben een uitstekende startpositie qua windligging.

‘Bakboord BAKBOORD!’ begint onze schipper te roepen. Ik vraag mij af wat hij in hemelsnaam van ons wil, totdat ik in mijn linkeroog een botter recht op ons af zie varen. Het roepen was naar onze buur-botter. Voor mijn gevoel is een botsing onvermijdelijk maar dankzij de stuurkunsten scheren we langs elkaar heen. Nog enkele gelijke situaties doen zich voor maar dan hebben we een mooi stuk open water. We passeren de boei en ik denk: keren die hap en hup door! Maar de zeilkenners in de boot leggen mij uit dat we een heel stuk rechtdoor blijven zeilen en dan pas keren (oké overstag gaan) zodat we ideaal liggen voor de volgende boei en optimaal gebruik maken van de wind. Ook blijken de botters aan een bepaalde zijde (heb nog steeds niet begrepen van welke zijde…) voorrang te hebben dus moesten we het overstag gaan uitstellen.

We gaan uiteindelijk overstag en varen naar de volgende boei. Het geheel heeft ons achter achterin het wedstrijdveld gebracht dus van andere botters geen last meer. Het voordeel is wel dat we gewoon de botters voor ons kunnen volgen, want bij het eerste overstag gaan vloog de route van de wedstrijd overboord. Uiteindelijk finishen we in het achterveld met nog zo’n 5 botters achter ons. Vanwege de goede wind besluiten we al zeilend terug naar de haven te varen. De zeilkenners discussiëren of ze wel of geen stok op de fok (het voorste zeil) aanbrengen. De botter naast heeft deze wel, maar we zien een paar minuten hoe de stok als een lucifershoutje doormidden breekt en een van de bemanningsleden schramt. Na enig twijfelen brengen de zeilkenners toch de stok aan. Nog een hele kunst op zich.

Het fok staat mooi in de wind en we varen door totdat de schipper ontdekt dat er een haak loshangt. Hij wil nu toch het zeil eerst binnenhalen om alles goed te bevestigen en daarna weer ophijsen. Om uit de wind te komen voor het binnenhalen van het zeil besluit de stuurman buiten de vaarroute te gaan. Dit blijkt een desastreuse keuze want de botter loopt vast. Van alles geprobeerd maar uiteindelijk moet de kustwacht ons eruit slepen. We varen maar op de motor terug naar de haven.

Nee, op een botter kan je niks gebeuren…

Wat heeft een botter met het ondernemen te maken?

Terugkijkend op mijn botter avontuur moest ik denken aan ondernemen. Ik zie wel parallellen hierin. Ik leg ze aan je voor en ben benieuwd of je ze herkent.

Ja zeggen tegen het onbekende

Ik had geen idee wat ik mij bij een botter-wedstrijd moest voorstellen en had nog nooit aan boord van een botter gestaan (misschien in mijn geval ook niet zo heel raar). Toch besloot ik om te gaan voor het onbekende en mee aan boord te gaan van de botter. Bij het ondernemen kom je soms ook voor beslissingen te staan die buiten je comfort zone liggen. Je kunt niet van te voren geheel overzien wat de beslissing voor gevolg heeft. Ga je voor de keuze van het onbekende of blijf je in je eigen comfortzone zitten? Het laatste kan tot gevolg hebben dat je je eigen groei in de weg staat.

Tijd voor plan B

Op het moment dat het voor anker gaan bij de boei onmogelijk bleek, besloot de schipper voor plan B te gaan en achter het wedstrijd veld te starten. Hoe vaak sta jij voor de keuze van plan B? En heb jij ook een plan B? Hoort het hebben van plan B bij ondernemen? José benaderde mij tijdens een netwerkborrel en vertelde van haar noodgedwongen plan B. Ze was op zoek naar een goede tool voor het werken met haar VIP klanten. José kwam uit bij een tool in ontwikkeling maar met veel potentie. Ze besloot voor enkele klanten deze tool te gebruiken. In het begin werden haar vragen snel opgelost, maar naar verloop van tijd werd de service minder. Uiteindelijk besloot ze vele problemen verder noodgedwongen op zoek te gaan naar plan B.

Vooraf een checklijst invullen van je wensen en eisen voor een nieuwe tool helpt om een goede keuze te maken. Als José de tijd had genomen om haar wensen voor haarzelf inzichtelijk te maken, had ze tijd bespaard. Op het moment van de keuze leek ze tijd te besparen, maar uiteindelijk kost het haar meer tijd nu ze weer alles opnieuw moet inrichten in een nieuw systeem. In mijn boek ‘Morgen doe ik het (anders)’ dat 21 november uitkomt, vind je in het bijhorende online gedeelte dergelijke checklijsten, zodat je geen noodgedwongen plan B hoeft te maken.

Bakboord!

‘Bakboord!!’ Ik kan het de andere schippers niet eens kwalijk nemen, zij hebben immers niet van alle kanten ogen. Hoe fijn is het dat iemand anders je er dan op wijst? Gun jij jezelf iemand die jou wijst op jouw ‘bakboord’? Sinds ik onderneem, gun ik mijzelf elk jaar een training of coaching. Een training ‘effectief werken’ hielp mij nog meer tips en trucs te leren op dit gebied. Een ondernemerscoach hielp mij mijn visie en missie scherper te krijgen. En mijn kleurrijke schrijfcoach zorgde ervoor dat het boek in mijn hoofd een boek op papier werd. Ieder op een ander gebied van ondernemen hielp mij met af en toe ‘bakboord’ te roepen.

Vakkennis

Als complete zeil-nerd wilde ik na de boei direct de bocht om en naar de volgende boei varen. De zeilkenner zag hoe de wind stond en keek vooruit hoe we deze maximaal konden benutten. Ga jij direct naar de boei de bocht om of sta je stil om vooruit te kijken en plannen zodat je het maximale uit je onderneming haalt?

Hulp durven vragen

Ondanks de vele jaren ervaring aan boord, ging het toch mis met het besluit om buiten de vaarroute te gaan varen. We zaten muurvast in het ondiepe water en hulp was nodig om ons eruit te trekken. Of je nu al jaren aan het ondernemen bent, of nog maar net begint, het kan je gebeuren dat je vast komt te zitten.

Je bent bijvoorbeeld hard gegroeid en gaf daardoor geen of onvoldoende aandacht aan je office taken en de manier waarop je deze inrichtte. Hierdoor ben je meer tijd kwijt omdat de systemen niet meer toereikend zijn of heb je een achterstand opgelopen door de extreme drukte. Vraag hulp! Als virtueel officemanager kijk ik graag met je mee hoe we je office taken voor het ondernemen efficiënt, snel en bovenal leuker gaan maken.

 

Wanneer gaan wij koffiedrinken om over jouw ondernemers botter-avontuur te praten? Neem contact op om een koffiemoment in te plannen.