Ikke zelf doen

Ikke zelf doen…

Dat doe ik zelf

Wie kent het niet? De 2-jarige peuter die bij alles roept: ‘Nee, ikke zelf doen’.  “Het lijkt wel ingebakken in onze genen. En we komen er ook nooit meer vanaf. Want roept niet iedere zelfstandige: dat doe ik zelf… Of het nu gaat om de boekhouding, de sales of sociale media de ondernemer roept net als de peuter: ikke zelf doen. Bij de peuter grijpen we soms in en zeggen dat het beter is om onder begeleiding te oefenen. Waarom niet bij de zelfstandige? Want…

De boekhouder die geld oplevert

…Is de boekhouder er niet voor de boekhouding? Deze verdient zichzelf vaak terug doordat zij net die ene aftrekpost wist te vinden waardoor de teruggaaf nog gunstiger uitpakt. Of ervoor zorgt dat de boekhouding op orde is, zodat wanneer de belastingdienst langskomt er geen boete volgt.

De sales-specialist die wel een afspraak maakt

…Heb je mensen die zich gespecialiseerd hebben in sales en waar de ondernemer weken aan het bellen is en geen enkele afspraak voor elkaar krijgt, de sales-specialist bij elke tien gesprekken wel een afspraak boekt. Hoeveel tijd heb jij al gebeld zonder resultaat? En wat is je uurtarief?

Activiteiten op social media die wel effect hebben op je ranking

…Is sociale media geen vak op zich? Hoe kom je hoog in Google? Zoekwoorden, SEO, SEA de termen alleen al vliegen je om de oren. Wat is de zin en onzin hiervan? Voor je het weet, heb je tig boeken verslonden, uren gesurft op het internet en sta je nog steeds niets op pagina 1 op het zoekwoord waarop jij gevonden wilt worden.

De VA die niet alleen sneller is maar ook effectiever

Voor de backoffice geldt ook dat ondernemers veel meer tijd steken in hun bureau op orde houden, het plannen van afspraken en het wegwerken van de visitekaartjes. Een specialist doet dit in de helft van uw tijd en vaak nog tegen een beter tarief ook. Hoezo inhuren kost geld? De uren die aan de administratie zijn besteed, hadden ook directe uren bij de klant kunnen zijn! Ook ik was een ‘ikke zelf doen ZZP-er’ maar heb gezien dat door de juiste mensen in mijn netwerk hun specialisme te laten uitvoeren zij geen geld kosten, maar mij geld opleveren!

Vraag jezelf daarom serieus af….. Moet ik alles zelf doen?