Hocus Focus

Hocus Focus

Klotsende oksels en een hoge ademhaling doen je realiseren dat de deadline nabij is.
Hoe ga je de deadline halen? Hoe ga je dat nu nog voor elkaar krijgen?

Je zou willen dat je kon toveren!

Hocus pocus pilatus pas. Ik wou dat het af was!

Helaas werkt dat alleen in sprookjes.
Hoe werkt het dan wel?

Focus is als een tovertruc

Focus is als een tovertruc. Als het je lukt om focus te houden op je taken ga je als een speer. Focus geeft een ongelooflijk resultaat maar focus krijgen is ook enorm uitdagend. Afleiding is namelijk overal aanwezig.
In de mobiele interactieve wereld waarin we werken is focus krijgen een uitdaging op zich. Maar niet onmogelijk.

Lees verder zodat ik je kan helpen met een aantal hocus focus oplossingen.

3 acties om je focusdoelen vast te stellen

Om focus te krijgen is het belangrijk om eerst je doel helder te hebben. Wat is je motivatie? Waarom wil je die taak afstrepen?

 1.  Schrijf alles wat je moet doen op. Echt alles! Van boodschappen halen, de was ophangen, 100 mailtjes wegwerken, website bijwerken en alle taken groot en klein voor je klanten. Dat wat je op papier zet gaat namelijk uit je hoofd en brengt overzicht.
 2. Kies dan drie taken per dag die je echt aan het einde van de dag wil afstrepen.
  Niet meer dan drie!
  Vul de rest van de dag met andere taken die eventueel nog wel een dag kunnen blijven liggen.
 3. Plan deze taken als blok in je agenda en noem ze jouw focusdoelen van de dag! Zet in je agenda erbij waarom je deze taak vandaag echt wil afstrepen.

3 tips om focus te krijgen

 1. Simpel en logisch, vermijd afleiding. Zet alle meldingen op je pc uit, leg je telefoon weg en gun jezelf de focus.
 2. Stop met multitasking, doe gewoon 1 ding tegelijk. Je zult merken dat je meer voor elkaar krijgt als je de taken achter elkaar doet in plaats van door elkaar.
 3. Zorg dat je goed slaapt en uitgerust bent. Als je moe bent is het veel moeilijker om focus te krijgen.

Focus is verslavend

Heb je weleens heerlijk gewerkt in een flow? Ken je het gevoel dat je die taak die je steeds maar uitstelde eindelijk kan afstrepen? En hoe lekker is het als je met een goed gevoel je werkdag afsluit?

Dat werkt verslavend. Daar wil je meer van! Toch?

Maar hoe komt het dan dat we elke dag weer bewust de focus moeten kiezen? Nieuw gedrag heeft tijd nodig. Houd vol!

3 tips om telkens weer de focus op te zoeken

 1. Noteer een week lang hoe je je voelt als je een taak hebt afgerond. Noteer ook waarom het niet is gelukt en waarom niet. Bekijk of je iets kunt aanpassen waardoor het een volgende keer wel lukt. Misschien moet je de taak opsplitsen in kleinere taken.
 2. Chaos in je hoofd is een grote afleiding. Onderzoek waar dit vandaan komt. Als een gedachte steeds je aandacht vraagt, schrijf het dan op. Dan kan je er later naar kijken en actie ondernemen. Maak er een focusdoel van als dit nodig is.
 3. Zorg dat je in een omgeving bent waar je rustig kunt werken. Een opgeruimd bureau en een bordje niet storen op je deur gaan je helpen.

Meer tips voor absolute focus vind je in mijn boek: ‘Morgen doe ik het anders

FocusTip

Beloon jezelf als je een doel af hebt. Maak je beloning visueel voordat je start met je focusdoel. Maak bijvoorbeeld een moodboard van je beloning. Van wandeling aan het strand of in het bos. Of van een lunch met je kinderen. Maak jouw beloning visueel kijk hiernaar voordat je aan je focusdoel begint.
Een kleine beloning voor straks zorgt voor extra focus en motivatie nu.

FocusTools

Ik ben een enorme fan van tools. Er zijn zoveel Apps en Systemen om je werk goed te organiseren. Ik word er blij van. Om focus te houden werkt bijvoorbeeld de pomodoro-techniek.
Zet de tomato-timer.com in je browser en ga eens kijken of dit ook werkt voor jou.

Wil je meer weten over focus?

Schrijf je dan in voor het Hocus Focus webinar van vrijdag 6 mei 2022 om 10.00u. Een kleinschalig webinar waarbij ik je meer vertel over focus krijgen, focus houden en focus borgen. Uiteraard met handige tips voor het werken met tools :). Doe je mee? Aanmelden voor het webinar