Bedrijfsprocessen optimaliseren

Ondernemers marchanderen wanneer ze bedrijfsprocessen optimaliseren

Heb je weleens geobserveerd wat er met jouw gedrag gebeurt als je bedrijfsprocessen wilt gaan optimaliseren? Ondernemers Marchanderen, dat is de kort door de bocht conclusie die ik maak uit eigen ervaring.

Wat is marchanderen?

Volgens de Coachopleiding die ik nu volg is machanderen:

‘Een fase van onderhandelen, het handjeklappen, de ja-maars. Op strategische wijze houden wat je hebt en kent.’

Toen ik dit las, herkende ik mezelf! Ik! Ik ben iemand die zichzelf altijd wil verbeteren en openstaat voor nieuwe en makkelijke manieren van werken. En toch herkende ik mezelf.

Ik zag ineens dat ik dit gedrag ook bij veel anderen ondernemers heb gezien. Je bedrijfsprocessen optimaliseren is een reden om te gaan marchanderen.

En ineens begreep ik mijn klant nog beter!

Je bedrijfsprocessen optimaliseren of doen wat je altijd deed?

Ja, ja je weet het vast wel. Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd kreeg. En dat betekent weer weinig groei en verbetering. Maar er is altijd ruimte voor verbetering.

Het is een valkuil om veel te weten. Je kunt gaan denken dat je het allemaal wel weet! En dat is een gevaar voor de groei van je bedrijf. Het is belangrijk voor overzicht in het bedrijf en ruimte in je hoofd om je bedrijfsprocessen te gaan optimaliseren.
Heb je daar wel eens over nagedacht?

Ondernemers marchanderen, piepen en kraken

Logisch dat je bedrijfsprocessen optimaliseren weerstand oproept. Dat doet veranderen nu eenmaal met je.

Ondernemers zijn mensen die willen ontwikkelen en groeien. Deze groep blijft niet doen wat ze altijd doen omdat ze op zoek zijn naar groei. Groei van hun bedrijf en persoonlijke groei. Zodat ze zo effectief mogelijk kunnen werken.

En wanneer iemand aan je ‘kindje’ komt dan begint de weerstand. Om verbeteringen in te zetten moet uit je comfortzone komen en dan begint het een beetje te piepen en te kraken.

Je bent jezelf tegengekomen. Iedereen heeft immers beperkingen. De vraag is hoe ga je daarmee om? En wat doe je als je hulp zoekt en een buitenstaander begint kritisch te kijken naar je bedrijfsprocessen en heeft er van alles aan te verbeteren? Zet jij dan je hakken in het zand? Of heb je vertrouwen en ga je erin mee?

Bedrijfsprocessen optimaliseren = hakken in het zand

Ik ben niet iemand die snel haar hakken in het zand duwt. Ik wil graag groeien op alle mogelijke manieren. Dus zoek ik hulp van ondernemers die daar meer bekwaam in zijn en die mij helpen dat ook te worden.

Zo begeleidt Bart van den Belt mij met mijn groeisprint. En om dat te kunnen doen, kwam hij met een aantal voorstellen. En ik begon te marchanderen. Ja maar, ik heb dit allemaal al aangepakt. Ja maar, ik heb al zoveel geïnvesteerd. Ja maar, moet ik dan weer opnieuw beginnen?

Ik ben al 10 jaar ondernemer! Ik ga toch geen stappen terug! Ik wil vooruit.

En hoppa, mijn hakken zaten nog dieper in het zand dan ooit tevoren.

Tijd om te denken en tijd om de informatie te laten zinken

Ik heb tijd genomen om er eens goed over na te denken. Ik volg een coachopleiding om jou nog beter te kunnen begeleiden en ik kwam tot de conclusie dat ik zelf aan het marchanderen was. Ik zocht hulp, maar ik denk het toch beter te weten?

Natuurlijk is het goed om niet alles klakkeloos aan te nemen. Maar ik zocht niet voor niets hulp. Ergens zat ik zelf mijn groei in de weg. En soms moet je gewoon vertrouwen hebben op een ander.
Je kunt niet alles weten.

Onbekend maakt onbemind

Ik gebruik vaak bewust en onbewust gezegden. In dit geval is het duidelijk. Wanneer je je bedrijfsprocessen gaat optimaliseren heb je geen idee waar je aan gaat beginnen en wat je tegen gaat komen. en onbekend maakt onbemind. Dat maakt je oncomfortabel en daardoor ga je marchanderen.

Helemaal niet erg, zolang je het zelf maar in de gaten hebt. Pas dan kan je die drempels over om je bedrijf te laten groeien.

Structuurfreak

Waar ik ga marchanderen als het gaat over veranderingen in mijn marketing en marketingcommunicatie. Kan jij misschien gaan steigeren bij het idee dat je werkprocessen niet optimaal zijn.  Structureren van een bedrijf kent voor mij geen verrassingen.

Veel ondernemers lopen tegen hetzelfde aan. Ze zijn begonnen met hetgeen ze het liefste doen, ze groeien sneller dan ze aankunnen en er lijkt geen tijd meer te zijn om de werkprocessen te verbeteren. Waar moeten ze immers beginnen?!

Ik ben in de loop der jaren gegroeid in mijn vak. Waar ik eerst taken van je overnam, zie ik nu meer groei als ik je kan adviseren naar meer structuur in je bedrijf.

Zodat jij door de bomen het bos weer kunt zien.

porcessen structureren

Voel je weerstand?

Voel je weerstand? Wees daar maar trots op. Dat betekent dat je aan het groeien bent. Ik wil graag met jou kijken waar en hoe ik je kan helpen met jouw groei.

Heb je het gevoel dat je op een kruispunt staat en wil je er eens over sparren? Boek dan gerust een gratis sparsessie met mij in. Dan gaan we samen kijken of we door je weerstand heen kunnen breken, zodat je kunt gaan groeien met je bedrijf. Sta je open om je bedrijfsprocessen te optimaliseren?

Samen weten we nog altijd meer dan alleen!

gratis sparsessie
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *