eigenwijs ondernemen - dansen

Eigenwijs ondernemen

Ik ga dansend het nieuwe jaar in!

Ik ga dansend het nieuwe jaar in. Ik stop met eigenwijs zijn. Ben jij weleens eigenwijs?

Wie de schoen past, trekt hem aan.

Stop met eigenwijs ondernemen

Oké, misschien is het handig als ik dit een beetje toelicht.

Mijn man Berry en ik hebben vroeger danslessen gehad. Dat vonden we leuk. Maar samen hadden we nog nooit gedanst.

Toen we in 1996! in ons huidige huis kwamen wonen zagen we dat er dicht bij ons huis een dansschool is. Beide waren we daar enthousiast over. We hadden het er wel eens over daar op dansles te gaan.

Advies 1: Bedenk welke stappen je moet nemen om jouw dansje te maken

Pret tijdens het proces

Doe de dingen die je wilt doen en geniet gedurende het proces.

Bij ons duurde het namelijk best lang voordat we op dansles gingen. Pas nadat we opnieuw enthousiast waren gemaakt door vrienden durfde ik de stap ook echt te maken. Ik gaf Berry voor Kerst (in 2018!) een proefles cadeau. En vanaf dat moment zijn we opnieuw fan van stijldansen.

Jammer dat we zoveel jaren van pret aan ons voorbij hebben laten gaan.

De pret van het steeds beter worden, de pret van open dansavonden en de pret van de ontmoetingen met gelijkgestemden. Als ik het opnieuw mocht doen, deed ik het anders.

Advies 2: Morgen doe ik het anders

De glans eraf

Elke keer als we de dansschool binnenlopen, zie ik in een glazen vitrine de prachtigste dansmuiltjes staan. Ik droomde ervan dat ik daar ooit op ging dansen. Na een jaar dansles en wetend dat we dit langer willen doen, gingen we beiden voor échte dansschoenen. Ik wilde nog beter leren dansen.

Tijd dus voor een paar dansschoenen.

Ik ging voor een paar ‘echte’ (lees=mooie vrouwelijke) dansschoentjes. Zoals ik ze zag staan in de vitrine, van mooi zacht goud of van zilver met elegante riempjes die je voet mooi laten uitkomen onder een prachtige jurk.

In gedachte zag ik me zoals in een sprookje over de dansvloer zweven.

Popelend van ongeduld wachtte ik op de danslerares die mij de schoenendoos gaf waarin mijn muiltjes zaten. Ik deed de doos open en mijn droomschoenen glinsterden in mijn ogen. Prachtige dansschoenen van de kleur zilver/goud, ik kan de kleur niet goed beschrijven maar geloof mij, ze waren nog mooier dan de schoenen in mijn dromen. Er verscheen een glimlach van oor tot oor op mijn gezicht.

Totdat ik ze aan mijn voeten deed. BAM! Mijn sprookje viel in duigen. Mijn voeten waren niet geschikt voor deze schoenen. Pijnlijk keek ik omlaag.

Advies 3: Onderzoek of je verwachtingen wel realistisch zijn.

Doorzetten of eigenwijs zijn

Maar ik liet mij niet zomaar mijn droom ontnemen. Ik voelde mij net de stiefzuster van Assepoester die zich in een verkeerde schoen probeerde te wringen. Au au au… hier kan ik echt niet op lopen. En zeker niet op dansen.

Mijn danslerares zag mijn teleurstelling en kwam terug met een andere schoenendoos. Ze vertelde dat ze zelf ook al jaren op deze schoenen danst en dat deze schoenen aanvoelde als pantoffeltjes.

“Dit zijn de meest heerlijke dansschoenen die je je maar kunt voorstellen.” Ik hoor het haar nog zeggen.

Mijn teleurstelling veranderde langzaam in hoop. Hoopvol pakte ik de schoenendoos aan in de hoop een paar mooie maar comfortabele schoenen te zien.

Ik maakte de doos gretig open. Ik keek naar de schoenen in de doos…

BAM!

“Dit zijn toch sportschoenen en geen dansschoenen!” Riep ik teleurstellend!

Advies 4: Realiseer je dat niet iedereen hetzelfde is. Om te kunnen presteren heb je maatwerk nodig.

Verblind door liefde

Ik gebruik deze metafoor om je te laten weten dat je moet stoppen met eigenwijs ondernemen. Dat brengt je niets!

Verblind worden door liefde kan ervoor zorgen dat je eigenwijs gaat ondernemen. Als je bijvoorbeeld moet kiezen voor een tool of systeem. Je bent dan waarschijnlijk eerder geneigd om te gaan voor mooi.

Maar biedt dit mooie systeem ook wat jij nodig hebt?

TIPS voor het kiezen van een tool of systeem:

1: Inventariseer waar je nieuwe tool of systeem aan moet voldoen, voordat je gaat kijken.

 • In de Cloud of op je computer?
 • Ga je er alleen mee werken of met meerderen?
 • Wat is je budget?
 • Wil je het systeem koppelen aan andere systemen?
 • Vul verder in met jouw wensen….

2: Maak een overzicht in Excel

 • Zet verticaal de verschillende systemen die je wilt vergelijken
 • Zet horizontaal alle eisen
 • En kruis aan welk systeem voldoet aan welke eisen.
 • Zo heb je een goed overzicht van de +/- kanten van een systeem

3: Maak jouw top 3

4: Vraag feedback

 • Ken je mensen die dit systeem gebruiken? Vraag naar hun ervaring.
 • Lees de reviews
 • Wat valt je op?

Keuzes maken

Terug naar (de in mijn ogen) lelijke dansschoenen. Nadat ik was bijgekomen van de teleurstelling heb ik mijn analytische vermogen ingeschakeld. Wat heb ik nodig? Hoe kan ik dat realiseren? En wat gaat me daarbij helpen?

Ga ik voor dansen in een galajurk met mooie schoenen die dan ineens niet meer zo mooi zijn als mijn voeten er kloppend, rood en opgezwollen door zijn geworden? Met pijnlijke voeten kan ik niet meer dansen en dan gaat al dat plezier aan mijn voeten voorbij.

Of ga ik voor een paar soort van Nike dansschoenen, die als gegoten zitten waardoor ik kan blijven dansen. Ik kan natuurlijk ook een mooi broekpak aandoen waardoor de schoenen niet opvallen in plaats van een jurk.

Ik heb mijn keuze gemaakt

Ja, ik heb ze aangeschaft. Ik heb de soort van Nike dansschoenen aangeschaft. Bij de danslerares stonden ze heel charmant en sterker nog: het was mij nog nooit opgevallen.

En als ik dans dan voel ik mij een prinses die als in een sprookje over de dansvloer zweeft. Ik maak de bewegingen beter, ik heb geen pijn in mijn voeten en de lelijke schoenen doen wat ze moeten doen. Ik kan niet ophouden met dansen.

Tijdens het kerstgala kon ik het niet laten om naar de schoenen te kijken van de dansende dames. En wat bleek? Zelfs onder een galajurk was het een geslaagde combi.

Ik ben super gelukkig met mijn schoenen. En door dat geluk, ga ik ze mooi vinden (bijna dan).

Dus stop met eigenwijs ondernemen

Laat je adviseren door een expert. Ga voor jouw winst en loop niet mee met de massa. Omdat een ander het doet, wil dit nog niet zeggen dat het ook goed is voor jou.

Vind je eigen systemen en eigen werkwijze. Daarmee maak je het verschil.

Laat mij je helpen om jouw ‘ideale dansschoenen’ te vinden.

Wie de schoen past, trekt hem aan.

Eigenwijs ondernemen met dansschoenen Ineke swart

P.S.: Onze dansschool Parmentier wordt door dansparen uit het hele land bezocht. Ik kan je een dansles bij onze dansschool van harte aanbevelen.