procrastineren

Procrastineren kun je afleren

Procrastineren

Wat is Procrastineren? Ik gooi maar even met een dure naam voor gedrag dat we allemaal kennen. Procrastineren gaat namelijk om gedrag dat inspanning vergt of dat onaangename aspecten inhoudt met als gevolg dat je het niet doet of te laat doet.

Synoniemen voor Procrastineren zijn aarzelen, weifelen, slenteren, zeuren, dralen. Herken je al wat van dit gedrag?

Procrastineren afleren

Procrastineren is gedrag waar we het wel vaker over hebben gehad. Ik kan er een duur woord aanhangen maar het blijft gewoon uitstelgedrag!
Je weet dat het niet goed voor je is maar toch lijk je dit gedrag maar niet af te kunnen leren. Je moet misschien verschillende keren op verschillende manieren lezen waarom het zinvol is om je uitstelgedrag écht aan te pakken. Ik weet dat je dit uitstelgedrag niet wilt vertonen.

Inspanning voor ontspanning

Het zijn allemaal van die open deuren. Eerst inspanning en dan ontspanning.

Ja maar…. Ik hoor je al in de slachtofferrol vallen. Er is namelijk altijd wel een excuus om dingen niet te doen. De eerste stap is je focus verleggen naar de dingen waarom je het juist wél moet doen?

Ik neem je even mee in de sport van mijn kinderen.

Sporten is een vorm van inspanning voor ontspanning. Maar voor sommige sporten is het een behoorlijke inspanning om überhaupt mee te kunnen doen. Dan denk ik aan mijn jongens die ‘zaten op’ American Football. Heb jij je weleens in deze sport verdiept? Je moet gewoon ouderwets blokken en stampen om de termen uit je hoofd te kennen voordat je mee kunt doen.

Ik heb het verschillende keren uitgelegd gekregen en ik ga een poging doen om het jou simpel uit te leggen. Maar ik weet nu al dat mijn jongens mij gaan corrigeren als ze dit lezen.

American Footbal gaat over het innemen van verschillend speelposities als team. Elke speelpositie heeft een eigen cijfer. Elk team heeft zijn eigen cijfercombinaties zodat de concurrentie niet weet in welke speelpositie ze gaan spelen als er door de coach wordt geroepen 2835!
En zo waren er heel wat cijfercombinaties om de spelers te laten weten waar ze naartoe moeten rennen. Daar zit natuurlijk een hele theorie achter, maar ik waag mij er niet aan om je dit uit te leggen.

procrastineren

Het gaat mij erom dat de jongens dit spel leuk vonden en natuurlijk wilde winnen. Voordat ze het veld opgingen werd er dan ook hard gestudeerd. Menig weekend heb ik ze mogen overhoren. Maar als je de cijfers uit je hoofd kent, dan ben je er nog niet.

Ik heb een keer mogen meedoen bij een ouder-kind toernooi. Weet je hoe moeilijk het is om op het moment dat je de bal aan ziet komen te rennen naar een plek die je hebt moeten onthouden op basis van een cijfercombinatie? Moeilijk! Dat kan ik je vertellen.

Maar naar mate mijn jongens oefenden en oefenden, werden ze steeds beter en werd het spel steeds leuker. Dat motiveerde hen om te blijven oefenen. Mijn zoon legde mij de cijfercombinaties nog eens haarfijn uit aan de hand van een tekening. Grappig om te zien hoe zijn enthousiasme en zijn kennis er na drie jaar nog steeds in zit.

procrastineren

Procrastineren: Oefening baart kunst

Na het oefenen wordt iets nieuws een gewoonte. En een gewoonte kost minder energie.

“Tracking our habits gives us perspective. We see where we were and where we are now. That progress is what motivates us tot keep going.”

Deze zin las ik laatst in een blog en dit is precies wat ik je probeer te vertellen. Dat is de reden dat ik je adviseer om grote taken op te splitsen in kleine taken. Dan zie je dat je vorderingen maakt. Dat motiveert om door te gaan.

Beloon jezelf

Een nieuwe gewoonte inslijten gaat niet vanzelf. Er is doorzettingsvermogen voor nodig. Maar zelfs met alleen doorzettingsvermogen red je het niet. Je brein wil een beloning. Een beloning kan al zijn dat vinkje dat je mag zetten als je een taak hebt afgerond. Dan wordt je beloningscentrum in je brein geactiveerd, krijg je als beloning dopamine en dat voelt goed.

Je kunt jezelf ook een beloning in het vooruitzicht stellen op langer termijn. Als ik deze taken heb afgerond, mag ik van mijzelf even op sociaal media rondstruinen. Of een lekkere lunch nuttigen. Of mijn laptop afsluiten en lummelen. Kies iets waar je echt even blij van wordt. En beloon jezelf.

Tijd is kostbaar

Ik krijg regelmatig de vraag hoeveel tijd die veranderingen kosten.
Hoeveel tijd is er eigenlijk nodig om een nieuwe gewoonte in te laten slijten?
Ik zou je zo graag willen vertellen dat je aan 21 dagen genoeg hebt. En dat heb ik je vast ook weleens verteld.

Maar nu weet ik dat het helemaal niet zo gemakkelijk te voorspellen is hoeveel tijd jij nodig hebt. Dat is afhankelijk van jouw motivatie, je beloningscentrum en de moeilijkheidsgraad van de verandering.

Maar de aanhouder wint! Altijd!

Tijd verspillen aan uitstelgedrag helpt zeker niet.

Dus ik daag je uit!

S.O.S.

Bij de vereniging van mijn jongens werd er door de coach ook wel eens S.O.S. geroepen. Dit betekende ‘Same Old Shit’.

Uitstelgedrag of procrastineren is de Same Old Shit maar dat betekent niet dat je hier niets aan kunt doen.

Je kunt bijvoorbeeld meedoen met mijn S.O.S.-membership. Samen gaan we jouw shit aanpakken zodat je gemotiveerd blijft en progressie maakt.

 Lid worden?

doen wat bij je past