Plannen en organiseren

Hoe zorg je ervoor dat jij je planning haalt?

Plannen en organiseren

Plannen en organiseren vermindert de werkdruk. Ervaar jij een grote werkdruk? Wil jij steeds meer doen en het liefst met minder middelen in minder tijd? Tijd is je grootste vijand. De kans bestaat dat je daardoor een gehaast gevoel hebt en stress ervaart. Verminder je stress door effectief te gaan werken. Wat moet je doen om effectief werken vol te houden?

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn planning haal?
Dit zijn mijn tips!

Dromen

Als je gaat dromen en visualiseren dan weet je waar je naar toe wilt. Je stelt je doelen en aan deze doelen hang je een planning. Start met visualiseren hoe het voor jou zou zijn als je het eindresultaat haalt. Alles plannen en organiseren om je dromen te verwezenlijken voelt niet als een werkdruk maar als een reis.

Als je van koers raakt, haal dan je visualisatie weer naar boven of hang een moodbord met je droom aan de muur. Op deze manier word je bewust waarvoor je werkt en doe je de juiste dingen!

 

 1. Start met dromen

Digitaal werken

Digitaal werken geeft rust. Alle documenten kun je in de Cloud opslaan zodat ze veilig zijn en je ze altijd en overal kunt oproepen. Dit geeft rust en ruimte om te focussen op je taken. Gebruik digitale notitieboeken, leer de sneltoetsen, werk digitaal aan een project met een speciaal projectmanagementbord (bijvoorbeeld Trello) en print zo min mogelijk uit. Die papieren moet je ook allemaal weer opbergen.

 

 2. Werk zoveel mogelijk digitaal

Opruimen

Een opgeruimd en leeg bureau werkt prettiger dan een vol bureau waar je tussen stapels papier moet zoeken naar het juiste document. Je geniet van nog meer rust als je de documenten op je computer ook goed archiveert. Het is belangrijk om momenten te plannen om je pc schoon te houden.

Begin elk jaar met het opschonen van je computer. Laat je virusscanner je pc uitgebreid scannen en ruim malware op. Archiveer alle documenten waarvan je denkt dat je ze niet meer nog nodig hebt en maak een back-up van je pc. Maak direct een herstelpunt zodat je bij problemen met je computer niet al te grote stress hebt om het te herstellen. Zorg voor een heldere mappenstructuur en plaats direct de documenten in de juiste map.

 

 3. Begin met opschonen

Delegeren

Kijk objectief naar je taken bij het plannen en organiseren hoort ook prioriteren. Geef jezelf af en toe een schop onder je kont.

Wat is voor jou echt belangrijk? Bedenk wat je wilt en bovenal wat je niet wilt. Ken je eigen plus- en minpunten. Kies voor datgene waar je je toe voelt aangetrokken. Voor andere noodzakelijke taken schakel je hulp in.

 

 4. Niet alles zelf doen

Tijd managen

Als je je tijd goed wilt plannen en organiseren dan stel je een tijdslimiet aan de activiteiten die je hebt ingepland. Verspil niet te veel tijd aan social media en het beantwoorden van e-mails.

Een taak duurt zolang als de tijd die je ervoor hebt. Plan je te ruim dan heb je een grote kans dat je die ene brief te vaak herschrijft. Goed is goed. Hoeveel tijd heb jij nodig om het goed te doen? Plan realistisch.

Schiet niet in de stress als je jouw planning niet haalt. Doe de belangrijkste dingen van je planning en plan de dingen die je niet redt op een ander tijdstip. Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Je zult zien dat je beter presteert als je op tijd ontspant.

 

5. Geef aandacht aan TIME management

Succes met plannen!

Ik wens je veel succes met plannen.

Zie je het niet meer zitten, ben je toe aan een nieuwe start?
Wil je dat ik met je meekijk en meedenk? Heb je nog vragen?
Neem contact met mij op, ik help je graag.