Ondernemen is net vliegeren: het gaat niet vanzelf

Op het internet kwam ik de volgende tekst tegen:

Vliegeren is een geweldig leuke hobby, stunt vliegeren zelfs een echte tak van sport. Het is een uitdaging om de vlieger te laten doen wat je wilt, het spel van de krachten!

Ik moest gelijk denken aan het ondernemerschap

Je kunt zeggen dat je een uit de hand gelopen hobby hebt, maar ondernemen is een echte tak van sport!

Als je andere mensen ziet vliegeren, lijkt het allemaal heel eenvoudig. Je geeft de vlieger een zetje, loopt een beetje naar achteren en je vlieger gaat de lucht in. Maar heb je wel eens gevliegerd?

Toen onze kinderen kleiner waren, gingen we geregeld naar Zeeland op vakantie, de plek om lekker te vliegeren! De eerste dagen stonden de kids te trappelen om nou eindelijk eens die mooie vliegers uit te proberen die we gekocht hadden.

Hoe was het toen jij je onderneming begon?

Zag je er ook zo naar uit om te starten? Wellicht een beetje spannend, maar in je dromen ging de vlieger waarschijnlijk vanzelf omhoog. Je had zoveel verhalen gehoord succesvol ondernemen, opdrachten moest geen probleem zijn en je hebt over alles nagedacht en geregeld?

Maar eenmaal op het veld, na tig keer rennen om de vlieger in de lucht te krijgen, het weer oprapen uit de bosjes, wegvallende wind en weer oprollen van het touwtje, was de lol er wel een beetje van af voor onze kids. Het bleek toch intensiever dan gedacht.

Herken je dit? Je rent naar alle netwerkbijeenkomsten, hebt stapels visitekaartjes binnengehaald, maar je blijft voor je gevoel de vlieger uit de bosjes halen, je hebt nog niet de wind in je vlieger.

Ik kan je ook geen gouden bergen beloven, opdrachten komen niet zomaar vanzelf

Maar ik wil je wel 2 tips meegeven die mij persoonlijk heel erg hebben geholpen:

TIP 1: Wees niet bang om te zeggen dat het even niet zo goed gaat!

TIP 2: Zoek een buddy – mastermind groep of een klankbord

Hoe gaat het met jou?

Is het je ook opgevallen dat het bijna niet gebruikelijk is om te zeggen hoe het echt met je gaat? De standaard vraag is: hoe gaat het met je? Men verwacht het antwoord: prima hoor of ok. Maar als je zegt: nou eigenlijk niet zo goed of het kan beter… is de andere partij vaak even van slag. Het antwoord: goed om te horen, lag eigenlijk al in de mond. Toch heb ik geleerd dat het goed is om te zeggen dat het niet altijd goed gaat met jezelf of je onderneming.

Er gebeurde hele mooie dingen toen ik zei dat de opdrachten even iets minder waren dan de afgelopen 5 jaar het geval was. De opmerking: oh joh, ik dacht niet eens aan je, je zat altijd zo vol dat ik bij het horen van opdrachten niet eens aan je dacht. Is mij goed bijgebleven. Roepen dat je succes hebt, is heel fijn maar kent dus ook een weerszijde. En toen ik aangaf dat het eigenlijk wel wat tegenviel qua omzet, zeiden (voormalige) klanten: oh, maar kun je dan misschien deze klus voor mij oppakken. Of een ander nam een opdracht aan en zei: ik heb een gedeelte in mijn offerte dat ik graag door jou willen laten uitvoeren. Het feit dat ik eerlijk zei dat het niet zo goed ging, opende deuren die ik niet had verwacht. Gevolg: een goed gevulde portefeuille met leuke opdrachten.

Kick some ass

Dan tip 2: het is gewoon erg prettig om je ideeën of plannen tegen iemand aan te kunnen houden. Niet alleen voor de feedback op deze plannen, maar vooral ook als stok achter de deur. Wees eens eerlijk: hoeveel plannen heb jij al uitgevoerd die je begin 2017 op je lijstje hebt gezet? Ik ben er zelf ook schuldig aan! Nog 6 maanden om een aantal zaken die op stapel staan in 2017 ten uitvoer te brengen… Maar ik heb wel stappen gezet en zal eind 2017 halen!

Mede dankzij het feit dat ik wekelijks contact heb met mede-ondernemer Chanou Butzelaar en wij elkaar een schop onder de kont geven als we onze wekelijkse taak niet hebben uitgevoerd. En om de pijn een beetje te voelen, hebben we er een vergoeding op gezet. Elke niet uitgevoerde taak is 1 euro. De week erop nog niet uitgevoerd 2 euro. Van het apart gelegde bedrag gaan we aan het eind van het jaar samen uit eten, maar we hopen dat we niet verder komen dan een karig kopje koffie… Tot nu toe zijn we nog niet verder dan koffie met een koekje.

Een mastermind groep is ook een goede manier om zaken voor elkaar te krijgen en te sparren. Uit een cursus die ik in 2016 gedaan heb, is een groep van 4 personen ontstaan. We hebben 1x keer in de zoveel tijd een mastermind sessie per telefoon waarin we elkaar vertellen wat onze plannen zijn, wat we gerealiseerd hebben en welke vragen we hebben. 1 x per jaar ontmoeten we elkaar live en geven we elkaar een soort van workshop, ieder op zijn eigen vakgebied. Een vertrouwde omgeving, maar zo leerzaam om wel voor een groep(je) te spreken en iets te vertellen over een onderwerp waar jij kennis van hebt. Een aanrader!

Help! Het gaat te goed

Maar misschien heb je juist te veel opdrachten, dat je bang bent voor die opstijgende vlieger, door je drukke werkzaamheden stapelen de werkzaamheden zich op. Heb je het gevoel alles ad hoc te moeten doen en werk je alleen maar in je onderneming in plaats van aan je onderneming.

 Van chaos naar structuur

TIP 3: Volg de Profit First methode van Healty Finance

TIP 4: Breng al je taken in beeld in de matrix

 

Al bijna een jaar volg ik de methode van Femke Hogema, Profit First. Een eenvoudige methode die je helpt om je financiën op orde te brengen en te houden. Je hebt overzicht en door de structuur is het op orde brengen (en houden) van je financiën een feestje. Ook een hekel aan de BTW-aangifte elk kwartaal? Dan zou ik zeker eens een kijkje op de website van Profit First nemen!

Hier moet je echt even tijd voor maken, maar het geeft je zoveel inzicht en overzicht! Noteer alle dingen die in je op komen die je moet doen, hoe groot of klein ook. Vervolgens leg je al deze taken langs de methode van Eisenhower. Een eenvoudige uitleg hierover vind je hieronder. Heb je een stok achter de deur nodig of wil je graag eens samen al je taken en werkzaamheden onder de loep nemen? Dat kan! Ik kom je graag helpen. En als er taken zijn die je uit wil besteden: ik heb een groot netwerk dus help je graag aan de juiste ondernemers die jou de volgende stap kunnen laten zetten. Neem contact met mij op en we plannen een afspraak.

 

Vier je successen! Je mag trots zijn op wat je bereikt hebt.