meten is weten

Meten is weten!

Meten is weten en gissen is missen

‘Meten is weten’, als je met je marketing bezig bent, hoor je dit van elke professional die je spreekt. Je statistieken vertellen je hoe goed je het doet.

In mijn vorige blog over Toggl heb ik je laten zien dat je in beeld kunt krijgen hoe lang je met bepaalde taken bezig bent. Als je de tips die ik je geef in dit blog toepast, krijg je ook een beeld waar je op leegloopt en waar je energie van krijgt. Dit is belangrijke informatie die je kunt gebruiken om je dag zo goed mogelijk in te delen.

Parabel van meten is weten

Lisette van Heg deelt op LinkedIn regelmatig een woordpareltje. Het woord ‘parabel’ trok mijn aandacht. Soms heb je simpelweg een verhaal nodig om de waarheid te zien.

Dus laat ik beginnen met een parabel.

Ik werk samen met verschillende professionals om mijn bedrijf te laten groeien én ik werk voor verschillende ondernemers om hun bedrijf te laten groeien.
De meest voorkomende zin in deze gesprekken is:

“Wil je even naar je statistieken gaan?”

Niet echt sexy maar wel fantastisch voor de reflectie. Want pas als je inzicht hebt in je activiteiten weet je of dat wat je doet effect heeft.

Ik heb al een tijdje een nieuwe focus. Misschien heb je het gezien. Filmpjes maken op TikTok. Ik begon wat onwennig, maar ik begin het toch leuk te vinden! Maar hebben mijn inspanningen effect? Bereik ik de juiste doelgroep? Doe ik de juiste dingen?

Meten is weten maar gissen is missen

Het is natuurlijk leuk om te gissen dat mijn acties effect hebben. Maar als mijn buurvrouw mij heeft gezien en daar een leuke opmerking over maakt, wil dat nog niet zeggen dat mijn inspanningen effect hebben.

Daarvoor moet ik toch echt naar de statistieken.
Want: meten is weten en gissen is missen.

Hoe vaak kijk jij naar je statistieken?

Misschien kijk je al wel naar de statistieken van je website of zelfs van je social media. Maar wist je dat je vooral veel winst kunt behalen als je ook kijkt naar de statistieken van je werkzaamheden?

  1. Je krijgt inzicht in hoeveel tijd een taak kost en of dit voldoende oplevert.
  2. Aan het einde van de dag heb je een bevredigend gevoel, omdat je de juiste dingen hebt gedaan.
  3. Je energie blijft op peil, omdat je de taken die energie slurpen anders hebt geregeld.

Meten is weten – 1. Inzicht krijgen

Je kent het vast wel. Die kleine vraag van je klant kost je meer tijd dan je had ingeschat. Maar ook andere taken slokken ongemerkt je tijd op.

  • Je wilt ‘even’ een blog aanpassen op je website,
  • ‘even’ je mailbox bijwerken,
  •  ‘even’ je WhatsApp berichtjes bekijken of
  •  ‘even’ een berichtje op social media plaatsen.

Voor je het weet ben je een uur verder. Je nieuwsgierigheid wint en je surft een tijd op social media. Je kunt geen goede afbeelding vinden voor bij je blog of je krijgt mailtjes waar je toch even over na moet denken of afspraken waardoor je weer kritisch naar je planning moet kijken.

Herkenbaar?

Minder volle dagen

Dan zitten je dagen vast voller dan je van tevoren had gepland.
En hiervoor zijn je statistieken van je taken handig.
Houd je statistieken dagelijks bij voor elke taak. Lees hiervoor mijn blog over Toggl.
Plan elke maand een kwartiertje om naar je statistieken te kijken.
Je herkent dan patronen waardoor je je agenda nog beter kunt plannen en er meer lucht in kunt creëren.

De statistieken laten je zien dat jouw ‘dat doe ik wel even momentjes’ meer tijd kosten dan je denkt. En dat je daardoor niet aan je taken toekomt die je had gepland.
Grote kans dat je jezelf ook tekortdoet bij het maken van offertes als je niet helder hebt hoeveel tijd je ergens mee bezig bent.

Wat denk je? Ik denk dat het de moeite waard is om het te proberen. Houd de statistieken van je werk eens een maand bij.

Meten is weten – 2. Een goed gevoel aan het einde van je dag

Als je het gevoel hebt dat je aan het einde van de dag niet met toegekomen aan je takenlijst lees dan verder.
Ook hier zijn je statistieken van je werkuren handig. Kijk eens wat je wél hebt gedaan. Wat heb jij voorrang gegeven om te doen?

Ik schrok me een hoedje

Toen ik dit deed schrok ik mij een hoedje. Ik had van alles gedaan, behalve de taken die in mijn agenda stonden. Ik hield mij wel aan de afspraken die in mijn agenda stonden maar de taken die ik zelf had gepland, vond ik klaarblijkelijk minder belangrijk. Want die skipte ik en ik ging lekker aan de slag met ad hoc-taken. Geen wonder dat ik klem kwam te zitten.
In het boek ‘Grip’ staat dat je agenda heilig moet zijn. Dat was het voor mij zeker niet maar na het lezen van dit boek ben ik het anders gaan aanpakken. De taken die ik in mijn agenda zet zijn heilig. Ik heb daar van tevoren goed over nagedacht dus wanneer ik de taak in mijn agenda tegenkom, ga ik het ook doen zonder mezelf in twijfel te trekken. Ongelooflijk wat ik nu allemaal voor elkaar krijg.

Wat denk je? De moeite waard om het te proberen toch?

Meten is weten – 3. Meer energie aan het einde van je dag

Die taken in mijn agenda had ik er niet voor niets in geschreven. Noteer ook eens in Toggl als je de taak stopt hoe je in je energie zit. Kreeg je energie van de taak die je niet hebt afgerond? Geef deze taak dan een 10. Loop je leeg op deze taak geef je taak dan een 1.

Als je ook je energie bijhoudt (en dat kost je geen tijd), zie je ook welke taken je steeds vooruitschuift. Daar zit waarde in! Ga eens op onderzoek uit waarom je dat doet. En zoek dan naar een oplossing. Moet je echt alles zelf doen? Of kun je je werk anders inrichten.

Bijvoorbeeld je administratie. Veel ondernemers weten dat dit moet, maar lopen hier toch op vast. Je kunt dit werk gedeeltelijk of helemaal uitbesteden. Je gooit alles in een schoenendoos en stuurt het naar je boekhouder. Maar je kunt je werk ook anders inrichten waardoor het minder tijd kost. Bijvoorbeeld je bonnetjes meteen inscannen en je facturen meteen goed archiveren en dan elke week even je administratie bijhouden. Dan weet je ook nog wat je hebt uitgegeven en waarom. Als je wacht totdat je je btw-aangifte moet doen heb je kans dat dit minder soepel verloopt, je meer frustratie hebt én het extra tijd kost.

Minder frustratie

Je kunt ook je taken opdelen, niet de hele taak in 1x op je nemen maar gedurende de week elke keer een stukje. Dit plan je dan in en je frustratie en uitstelgedrag zijn een stuk minder. Die kleine taak is wel te overzien en snel gebeurd. Grotere kans dat je het ook gaat doen. Vele 15 minuten – taken zorgen ook voor resultaat zonder dat het je energieniveau aantast. Lees mijn boek voor meer tips: Morgen doe ik het (anders)!

Elke maand kijk ik naar mijn taken en naar wat ik heb gerealiseerd en wat niet. En stel mezelf altijd de vraag: “Waarom?”

Wat denk je? Doe dit eens, en laat mij weten waar je achter bent gekomen.

Beloon jezelf

Heb je een taak gedaan: beloon jezelf dan! Zeker als je een voor jouw gruweltaak hebt volbracht. Ga een eindje lopen, gun jezelf wat social media tijd of ga iets anders doen waar je blij van wordt.

Uitdaging

Meten is weten! Ik daag je uit om je taken bij te houden. Daar begint het natuurlijk mee anders heb je niets aan je statistieken. Lees hiervoor mijn blog over Toggl. Toggl is een gemakkelijke tool om je werkstatistieken bij te gaan houden.

Ga nu geen Excel sheet maken om gegevens te monitoren! Uit Toggl kun je alle statistieken halen die je nodig hebt.

Plan hiervoor gerust een gratis sparsessie met mij in. Ik laat je graag zien hoe je dit doet en help je met een systeem dat werkt voor jou!