structureel inpakken en wegwezen

Inpakken en wegwezen!

Structureel inpakken en wegwezen

Het is vrijdagmiddag en je wilt de weekenden echt beschikbaar zijn voor jezelf, je gezin, familie en/of vrienden. Op vrijdag is echt inpakken en wegwezen! De rest zie je maandag wel weer…

Of kun je beter een beetje structuur aanbrengen in je weekafsluiting?

Is inpakken en wegwezen nuttig?

Het is begrijpelijk dat je na een lange werkweek de behoefte hebt om gewoon in te pakken en weg te wezen. Tijd voor ontspanning is ook belangrijk! En toch adviseer ik je om eerst enkele taken af te ronden voordat je inpakt en weg bent.

Dit voorkomt dat taken ongewenst in je hoofd blijven rondspoken.

Wat is slim om te doen voor het inpakken en wegwezen?

Als je ervoor kiest om tijd te besteden aan het afronden van je week voordat je het weekend ingaat, levert dat de volgende voordelen op:

  1. Rust in je hoofd
    Door het af te ronden van je week voordat je vertrekt, heb je meer voldoening en rust. Je hoofd dwaalt niet af naar losse eindjes in je weekend. Daardoor kan jij echt ontspannen.
  2. Betere werk- privébalans
    Het afronden van je week helpt om je grenzen tussen werk en privé beter te bewaken. Je kunt jezelf toestaan om jezelf even los te koppelen van je business en je volledig te richten op je privéleven.

Je werkweek afsluiten

Het kan lastig zijn om je week af te sluiten, vooral wanneer het weekend voor de deur staat. Misschien zit je met je hoofd al bij alle leuke dingen die je wilt gaan doen. Het is daarom belangrijk om hier een gewoonte van te maken, dan is het inpakken en wegwezen op vrijdagmiddag sneller gedaan.

Hoe sluit je je werkweek af?

Zelf doe ik dat volgens de methode die beschreven wordt in het boek Grip van Rick Pastoor. Kort gezegd doorloop je elke laatste dag voor je weekend een standaard stappenplan die zorgen dat je terugblikt én vooruitkijkt. Wat doe ik?

Terugblik:

  • Ik loop mijn agenda door van de afgelopen week. Welke afspraken heb ik gehad? Heb ik hier nog openstaande acties van staan? Zijn deze acties korter dan 5 minuten -> direct uitvoeren. Zijn deze acties langer dan 5 minuten -> inplannen
  • Ik kijk letterlijk rond op mijn bureau. Heb ik notities liggen? Deze verwerk in direct in OneNote, of als ik toch nog een actie ergens op papier heb staan, zet ik deze direct in ToDo.
  • Ik lees de gespreksnotities die ik gemaakt heb van de coachgesprekken en verwerk eventuele actiepunten die ik nog niet gedaan heb.
  • Ik check mijn inboxen of hier nog urgente zaken in staan. Ook hier geldt hetzelfde als met mijn agenda: korter dan 5 minuten handel ik direct af, langer dan 5 minuten plan ik in. Omdat ik dit wekelijks toepas, kent mijn mailbox geen honderden ongelezen mails.
  • Ik bekijk mijn lopende projecten in Planner. Heeft elk project een duidelijke actie. Zijn alle projecten ingevoerd in Planner.
  • Tot slot ga ik naar ToDo om te kijken of alle geplande acties van deze week zijn uitgevoerd. Indien niet: dan neem ik besluit -> meerdere keren uitgesteld dan heroverweeg ik de actie. Niet aan toe gekomen? Prioriteit bepalen en op basis daarvan opnieuw inplannen.

Vooruitblik:

  • Ik bepaal mijn prioriteiten voor de komende week (maximaal 3). Wat wil ik écht gedaan krijgen.
  • Ik check mijn agenda voor de komende week. Welke afspraken staan erin? En dit doe ik samen met mijn taken in ToDo. De taken die ik gepland heb, sluit dat aan met de ruimte die ik beschikbaar heb in mijn agenda en dragen ze bij aan mijn gestelde prioriteiten). Dit kan soms betekenen dat ik her-prioriteer.
  • Ik bekijk mijn kwartaaldoelen. Ligt alles nog op schema, moet ik ergens bijsturen en heb ik de komende acties ingepland.

Dit vergt de eerste keer wellicht wat extra tijd in je agenda, maar doordat ik hier een wekelijkse gewoonte van heb gemaakt, ben ik in gemiddeld 30 minuten door mijn afsluiting van de week heen. En het helpt om gedurende week grip op je tijd en taken te houden. Hieronder deel ik 7 tips die hiervoor zorgen.

Tips om gedurende week grip te houden:

  1. Maak een overzicht
    Neem de tijd om al je taken op te schrijven. Maak een lijst van alles wat je moet doen, inclusief deadlines en prioriteiten.
  2.  Prioriteer
    Ga door je lijst en bepaal welke taken het belangrijkst zijn. Richt je op de taken die echt afgerond moeten worden voordat het weekend begint. Dit helpt je om je aandacht te richten op de meest cruciale taken.
  3. Breek grote taken op in kleinere taken
    Een grote taak zoals je website veranderen kan lang op je lijst blijven staan. Maar als je de taken opsplitst, bv. Op de homepagina de foto veranderen, contactformulier koppelen aan funnel, tekst ‘over mij’ aanpassen etc. etc. Op die manier lijkt de grote taak minder overweldigend en is het gemakkelijker aan te pakken. Bovendien is het ook nog eens lekker om 1 voor 1  die kleinere taken af te vinken. Dat zorgt voor een lekkere flow.
  4. Plan je tijd
    Maak een ruwe schatting van hoeveel tijd je aan elke taak wilt besteden en plan deze taak ook daadwerkelijk in je agenda. Dit helpt je om realistisch te zijn over wat je kunt bereiken en voorkomt dat je teleurgesteld bent omdat je bent opgeslokt door de waan van de dag.
  5. Elimineer afleidingen
    Als het tijd is om aan je taken te werken, zorg er dan voor dat je afleidingen minimaliseert. Zet je telefoon op stil, sluit alle onnodige tabbladen op je computer en creëer een rustige en geconcentreerde omgeving.
  6. Neem pauzes
    Natuurlijk is het belangrijk om je taken af te krijgen, daarvoor is het essentieel om af en toe pauzes te nemen. Korte pauzes brengen je mind even tot rust en geven de mogelijkheid om op te laden. Dit helpt je om productiever te blijven.
  7. Wees realistisch
    Wees eerlijk tegenover jezelf en over wat je daadwerkelijk kunt bereiken voordat het weekend begint. Soms ben je niet in staat om alles af te krijgen, en dat is oké. Focus op wat echt belangrijk is en stel realistische verwachtingen voor jezelf.

Jouw weekend kan beginnen!

Wanneer je op deze manier werkt is het weekend snel gestart.

Onthoud dat het ook belangrijk is om tijd voor jezelf ontspanning te nemen, vooral in het weekend. Zoek naar een goede balans voor jou tussen werk en vrije tijd. Pas dan kan je echt genieten van je weekend en begin je met een fris hoofd aan de nieuwe week.

Fijn weekend!

P.S. Wil je leren hoe je altijd in control blijft? Wil je je elk weekend volledig kunnen ontkoppelen aan je bedrijf? Doe mee aan mijn Gratis minitraining In Control.

 

inpakken en wegwezen