Gastblog Femke

Hoe zorg je er voor dat… je onderneming jou van een behoorlijk en constant inkomen voorziet?

Met heel veel plezier (en stiekem ook wel een beetje trots…) nodig ik je uit dit gastblog van Femke Hogema, eigenaar van Healthy Finance, te lezen. Zelf heb ik een financiële achtergrond en dacht wel te weten hoe je een business moest runnen. Hoeveel had ik nog te leren en hoe blij ben ik met de lessen van Femke! Haar boek heb ik in 1x uitgelezen en pak ik er geregeld nog weer even bij. Tijdens haar training Winstgevend Plannen heb ik nieuwe inzichten gekregen over mijn dienstenpakket en bij Profit First zijn financiën een feestje! Ik herken mij wel in ‘Jan’ en jij?

 

Jan besloot klant bij mij te worden. Want, zo zei hij zelf, ‘Ik heb een goedlopend bedrijf, maar ik hou er niet genoeg aan over.’ Dat is toch een zin die enige toelichting behoeft, vond ik. Want, wat is eigenlijk een goedlopend bedrijf als je er niet genoeg aan over houdt? Wat is eigenlijk de definitie van succesvol? Te vaak leggen ondernemers de nadruk op omzet draaien. Of er onder aan de streep nog wat over blijft, daar hebben we het niet over. Sommige ondernemers zeggen zelfs ‘verdienen’ als ze bedoelen ‘omzet maken’. En dat is een gevaarlijke. Want je kunt makkelijk een ton omzet maken, terwijl je tegelijkertijd geen cent verdient. En met een ton omzet, kun je behoorlijk de blits maken op een feestje. Als je dan per ongeluk zegt ‘Ik heb dit jaar een ton verdiend’, begrijpt alleen niemand waarom je geen geld hebt om nieuwe schoenen te kopen. Jan draaide al 10 jaar 3 ton omzet per jaar. Maar hij nam er geen cent van mee naar huis. Zijn vrouw zorgde voor het inkomen. Hoe is het mogelijk? Vraag je je wellicht af. Nou, zo moeilijk is dat niet.

De wet van het beschikbare geld

De wet van Parkinson legt het heel goed uit: ‘wij benutten de beschikbare ruimte’. Stel je moet een artikel schrijven, en je hebt daar een dag de tijd voor. Dan kost het schrijven van het artikel een dag. Heb je een uur? Dan red je het in een uur. Zo gaat het ook met geld. Heb je 3 ton beschikbaar om uit te geven? Dan geef je 3 ton uit. Heb je 2 ton? Dan red je het met 2 ton. De crux ligt dus in het beschikbare geld. En bij Jan was alle omzet beschikbaar om uit te geven aan vaste lasten, inkoopkosten en investeringen.

Hoe kan het anders?

Misschien moet er één vraag aan vooraf: ‘Moet het anders?’ Want, laten we wel zijn, Jan zijn vrouw was kennelijk in staat om voor het gezinsinkomen te zorgen. Niks aan de hand toch? Toch wel. Want ik rekende Jan fijntjes voor dat hij met een krantenwijk meer had kunnen verdienen dan met zijn bedrijf. En dan had hij zo’n 11 uur per dag beschikbaar gehad voor zijn hobby: Het klussen aan oude auto’s. Dus, wat staat Jan te doen? Hij moet het beschikbare geld om uit te geven aan kosten en investering verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door maandelijks een vast inkomen aan zichzelf over te maken. Het beschikbare geld om bedrijfsmatig uit te geven wordt minder, dus zal hij kosten moeten schrappen. Het kost waarschijnlijk enig inregelen, maar uiteindelijk zullen zijn uitgaven zich aanpassen aan het beschikbare geld. Ook moet Jan uitrekenen of zijn plannen überhaupt winstgevend zijn. Als dat niet zo is, kan hij daadwerkelijk beter een krantenbaan nemen. Deze en meer vragen worden gesteld (en beantwoord) op Winstgevendeplannen.nl

Ik, Femke Hogema, werk vanuit mijn bedrijf, Healthy Finance, als trainer, auteur en spreker. Ik geloof ten diepste dat je alleen dan een succesvol bedrijf kunt neerzetten wanneer je zelf grip op cijfers hebt.

Het is mijn passie om ambitieuze ondernemers financieel bewust te maken en hen te leren hoe je dankzij grip op cijfers je bedrijf financieel succesvol maakt en onderaan de streep meer over houdt! Van mijn bestseller ‘Financiën voor zzp’ers’ zijn inmiddels bijna 10.000 exemplaren verkocht.