doen wat bij je past

Doen wat bij je past

Het lijkt zo’n open deur, je moet doen wat bij je past dan word je er vanzelf succesvol in.

Toch is dit de waarheid. Voor bijna alles.

 • Je kiest een partner die bij je past.
 • Je kiest een baan die bij je past.
 • Je kiest een woning die bij je past.
 • Je kiest kleding die bij je past.
 • En ga zo maar door.

Maar als het over plannen gaat, en over succesvol ondernemen dan krijg je de neiging om als een kip zonder kop advies over te nemen zonder jezelf af te vragen of het wel bij je past. Plannen en planningen nakomen lukt pas als je kiest voor een systeem dat bij jou past.

Kies een planningstool die bij je past

Doen wat bij je past geldt ook voor de tools die je kunt inzetten in je bedrijf. Het zijn er niet voor niets zoveel. Want geen enkel mens is hetzelfde. Waar de ene ondernemer een grote glimlach van krijgt, wakkert het bij de andere ondernemer juist alleen maar irritatie op.

Digitale wonder-tools

Er zijn enorm veel digitale tools die het ondernemen een stuk gemakkelijker maken. Er zijn bijvoorbeeld hele mooie Apps om planningen te maken, aantekeningen te bewaren, je agenda te beheren of automatische afspraken te integreren in je agenda. De mogelijkheden zijn enorm.

Maar als jij gelukkig wordt van een papieren planner, als je blij wordt van de geur van papier of jij krijgt juist overzicht om jouw jaar op papier voor je te zien, dan past dat bij jou. Er zijn ook hele mooie papieren planners die je heel goed vooruithelpen.

Het gaat erom dat je moet doen wat bij je past!

Planning 2022

Voor de planning van 2022 heb ik een combinatie gemaakt van papier en digitaal. Het is gewoon nog steeds fijn om te schrijven, te krabbelen en te braindumpen op papier.

Ik ben een paar dagen met mijn accountability partner naar een Bed & Breakfast ‘gevlucht’ om in alle rust mijn plan voor 2022 uit te werken. We besloten dit samen te gaan doen. Ieder werkte aan haar eigen plan maar we hielpen elkaar.

Het gevaar als je je plannen alleen maakt, is dat je jezelf dezelfde vragen blijft stellen. Een ander kan je ineens een inzicht geven door je een vraag te stellen die jij jezelf nooit zou stellen.

Samenwerken is ook best spannend

Samenwerken is heel zinvol maar ook best spannend. We moesten allebei met de billen bloot. Want we deelden niet alleen onze ideeën maar ook de onderbouwing daarvan in cijfers.

Als je alleen je ideeën opschrijft maar niet uitwerkt hoe je dat wilt gaan bereiken en hoe het financiële plaatje eruitziet, dan blijft het gegarandeerd bij plannen.

Maar ook hierbij geldt dat je moet doen wat bij je past.

Hoe pakte wij dit aan

Ik neem je even mee in de wijze waarop wij onze planningen hebben gemaakt. De manier zoals dat bij ons past. Neem dit dus niet klakkeloos over maar laat je inspireren en zorg ervoor dat jij gaat doen wat bij jou past.

Wensen inventariseren

Ondernemen is flexibel. Wat je vorig jaar nog belangrijk vond, kan je dit jaar helemaal niet meer zien zitten. De situatie is misschien anders, of je wensen zijn anders, je kijkt anders tegen het leven aan of je bent uit je jasje gegroeid. Het is dus elk jaar weer belangrijk om te inventariseren wat je wensen zijn en of de dingen die je doet nog aansluiten bij de dingen die je wilt.

Wensen staven aan de werkelijkheid

We zijn gaan kijken of dat wat we willen ook haalbaar is of dat we dit in stukken moeten opknippen. Wat is realistisch? We zijn onze wensen SMART gaan maken. Wat past er bij onze werkelijkheid en hoeveel rek zit erin om wensen waar te maken? Hoeveel tijd is er over of kan er nog tijd voor vrij gemaakt worden? Wat moet er dan worden losgelaten? Is er budget om taken uit te besteden?

Uitwerken van de plannen

Als je bijvoorbeeld een nieuwe website wilt is het niet genoeg om op de planning een nieuwe website te zetten. Je moet dit uitwerken.

 • Wat zijn de kosten?
 • Ga je de vormgeving uitbesteden of
 • Wil je het zelf doen?
 • Wat doe je met de teksten? Zelf schrijven of ga uitbesteden?
 • Wil je advies inwinnen of ga je trial & error toepassen?
 • Hoeveel tijd heb je nodig voor overleg of uitvoering?
 • Wat is je aanbod?
 • Heb je alles daarvoor al klaar of heb je nog iets nodig? Wat dan? Ga je ook online producten verkopen? Wat heb je daarvoor nodig? Zijn de lessen, e-boek, funnels, mailingen, lessen, filmpjes al klaar? Etc. etc. etc.

Alles wat je nodig hebt om het plan uit te voeren en elke keuze die je hebt, hebben wij bekeken en genoteerd, inclusief de kosten en tijd die daarvoor nodig zijn. Op deze manier konden we keuzes maken en daarvoor budget beschikbaar maken. Natuurlijk keken we ook naar ons aanbod en de prijs daarvan. Is het realistisch en haalbaar. En hoeveel verkopen hebben we nodig om onze omzet te behalen? En hoe gaan we dat bereiken? Wat is daarvoor nodig?

Weet je waar je het over hebt als je keuzes maakt? Voordat je je planning gaat maken, kijk dan eerst kritisch of de taken bij je passen. Word je er blij van? Als dat niet het geval is, krijg je gegarandeerd te maken met uitstelgedrag.  

Planning maken

Pas als je al deze informatie helder hebt, kun je je planning maken.

Wij hadden een aantal flip-overs aan de muur gehangen en daarop de maanden uitgetekend. Zo hebben we met stiften en post-it de puzzel/planning gemaakt.

 • Allereerst hebben we de vakanties ingepland. Wanneer wil je op vakantie? Want als je wacht totdat je tijd hebt om op vakantie te gaan, dan lukt dat nooit. Je moet eromheen plannen. Dus plan je vakanties eerst!

 • Dan plan je wanneer je wilt lanceren. Of wanneer je de verkopen gerealiseerd wilt hebben. Wat moet je ervoor doen? En zo plan je terug. Als je een website in januari wil lanceren dan heb je in het jaar ervoor al je werk moeten doen. Als je een aantal verkopen wilt realiseren heb je webinars te geven, campagnes in te richten of tijd te reserveren voor het nabellen van prospects.

 • Lanceren van bijvoorbeeld een website vraagt om een marketingplan. Heb je dit al gemaakt? Die taken plan je ook in. Je plant dus vanuit het eindpunt. Stel je wilt in augustus je nieuwe website lanceren dan heb je een takenlijst die nodig om dat voor elkaar te krijgen. Elke taak van die lijst plan je in, in de maanden voorafgaand aan de lancering. In mijn geval gebruik ik de app ToDo

 • Nu je de jaarplanning hebt gemaakt, kan je de vaste blokken inplannen in je agenda. Hiervoor gebruikten wij diverse kleuren. Een kleur voor afspraken, een kleur voor vaste taken voor klanten, een kleur voor taken die je bedrijf laten groeien.  Etc. Je agenda wordt een bonte voorstelling van allerlei gekleurde blokken. Op deze manier zie je pas echt hoeveel tijd en ruimte je nog hebt. Sommige blokken kun je naar wens verschuiven naar een andere tijd of dag maar je kunt ze niet wissen. Je moet het immers ook doen. Zo vraag je niet te veel van jezelf en weet je dat je soms keuzes moet maken en je planning moet aanpassen omdat het niet realistisch is.

Plannen digitaliseren

Daarna zijn wij al onze plannen gaan digitaliseren. In een Excel-sheet staan de verwachte omzetten en de kosten per onderdeel. Ik heb alle losse papieren krabbels en flip-overs gefotografeerd en gedigitaliseerd in OneNote. Mijn overall planning staat in Planner van Microsoft Office, die koppelt met ToDo. Alles netjes uitgewerkt zodat ik niets over het hoofd zie. Dingen geschrapt toen bleek dat het niet haalbaar was en andere taken uitgebreid omdat het nodig was. Nu heb ik alles overzichtelijk, maar kan ik ook elke dag in mijn agenda zien wat ik moet doen om mijn doelen te behalen. Makkelijk. Daar hoef ik het hele jaar dus niet meer over na te denken.

Het is even wat werk, maar daarna hoef je je alleen nog maar bezig te houden met de uitvoering. Dat zorgt ervoor dat je tijd en rust hebt in je dag en dat je plannen ook uitgevoerd worden. Want je hebt realistisch gepland.

Steuntje in de rug

Ik weet wat het is om mens en ondernemer te zijn. Voor je het weet val je terug in de waan van de dag. Daarom heb ik iets speciaals voor je!

Met het S.O.S. Membership zorg je ervoor dat je rust in je werkdag behoudt, maar ook dat je plannen uitgevoerd worden. Elke dag start je fluitend je werkdag en sluit je ook fluitend je werkdag weer af. Uiteraard met tools, tips en methodes die bij jou passen!

 • Je werkt met focus en plezier aan je doelen en je voelt je volledig in-control!
 • Nooit meer achter de feiten aanlopen en
 • nooit meer jezelf laten meeslepen door de waan van de dag.

Als jij dat ook wil, bekijk dan deze pagina en sluit aan bij het S.O.S. Membership.

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!