Kracht van loslaten

De kracht van loslaten

Als ondernemer moet je van alle markten thuis zijn. Je bent meer dan alleen een vakman of vakvrouw. Herken je dat?

In de afgelopen drie jaar heb ik inspirerende ondernemers om mij heen verzameld. Zij hebben mij heel wat goede tips gegeven. We hebben al snel de neiging om alles zelf te willen doen. Maar als je de kracht van andere ondernemers inzet voor je bedrijf bereik je meer dan dat je dat alleen kunt doet.

Dat is de kracht van loslaten!

 

Samen is sterker dan alleen

Samen bereik je nu eenmaal meer. Ik heb er eerder een blog over geschreven: Ikke zelf doen…

In dit blog laat ik experts aan het woord. Ik heb een aantal ondernemers kunnen verleiden om drie gouden tips met ons te delen.

Adinda Keizer - Vindjeklant | Loslaten

Mijn naam is Adinda Keizer en ik ben ondernemerscoach en trainer bij vindjeklant.nl. Ik help ondernemers bij het vinden en binden van klanten, dus het commerciële deel van het ondernemerschap. Daarnaast ben ik de bedenker en uitgever van het Vindjeklantspel. Eén van de vier edities van het Vindjeklantspel is de editie Merkwaarden. De merkwaarden zijn de basis van elk bedrijf. Met behulp van de kaarten heb je binnen twee uur duidelijk waarom de klant bij jouw bedrijf moet zijn.

www.vindjeklant.nl

  Mijn gouden tips om klanten te vinden zijn:

1.Weet waarom je klant zaken met je wil doen

Dit is de basis van je bedrijf. Als je weet waarom je klant met jou zaken doet dan weet je ook wat je moet communiceren om in de spotlight te komen. Vraag het je klanten. Je zult verbaasd zijn over de antwoorden.

2. Hoe beter je helpt, hoe meer je verkoopt

Veel draait om gunnen. De gunfactor kun je beïnvloeden door je kennis te delen. Ga in gesprek met je potentiële klanten. Online en offline. Geef echte aandacht en probeer te helpen waar je dat kunt.

3. Zorg dat jij de expert bent op jouw vakgebied

Door kennis te delen gaan mensen je zien als expert. Je kunt je kennis delen door bijvoorbeeld te gaan bloggen of tips te delen op social media. Zorg dat je gezien wordt, zowel online als tijdens netwerkbijeenkomsten.

 

Patricia van Es - PvExpert | Loslaten

Patricia van Es

Ineke en ik hebben een historie als collega’s bij verschillende werkgevers. Leuk dat ik nu met mijn bedrijf voor haar bedrijf mag schrijven. Wat doe ik? Met mijn team verzorgen we de salarisadministratie voor bedrijven van 1 tot 500 werknemers. Een salarisadministratie wordt vaak als last gezien terwijl ik het juist heel leuk vind om die ingewikkelde puzzel perfect te leggen. Geld is voor werknemers nog steeds een belangrijk doel om te werken. Ik vond en vind dat de salarisadministratie meer aandacht verdient dan dat de meeste werkgevers kunnen geven. Dit komt vaak door gebrek aan kennis of tijd. De kracht van een goede salarisadministratie is de kracht van het loslaten

www.pvexpert.nl

  Mijn gouden tips voor je salarisadministratie zijn:

1. Weet wat je doet!

Een schot voor open doel, maar ik zie nog vaak dat een salarisadministratie er even bij wordt gedaan. Terwijl een gedegen kennis van een goede salarisadministratie studie nodig heeft. Er verandert zoveel, je bent nooit uitgeleerd.

2. Stel vragen als je twijfelt!

Eén klein aspect kan grote gevolgen hebben. Het vergeten uit te zetten van een vinkje kan ervoor zorgen dat je werknemer een flink bedrag aan de belasting moet terugbetalen. Weet je niet zeker of het vinkje nu aan of uit moet? Vraag het een salarisadministrateur.

3. Onderschat personeelsverloning niet!

Ik ben al meer dan 18 jaar salarisadministrateur en ik leer elke maand nog wel iets nieuws. Ik vind dat leuk, maar als het niet je vak is en je bent wel verantwoordelijk voor de salarisadministratie is het echt een stuk minder leuk. De belastingdienst kijkt mee. Ik ondersteun daarom het advies van Ineke, doe wat je leuk vindt en waar jij goed in bent!

 

Renate Termaat - Cloudtraffic | Loslaten

Renate Termaat

Ik ben online marketeer en e-commerce strateeg, Ik houd me bezig met SEO/ SEA, Bing ads, webshops en webdesign. Ik ben eigenaar van Cloudtraffic. Ik vind het leuk om ondernemers te helpen met het realiseren van de groei van hun bedrijf. Ik krijg er voldoening van als onze klanten door onze hulp en ideeën meer succes behalen.

www.cloudtraffic.nl

   Mijn gouden tips voor een samenwerking met online marketeers zijn:

1. Transparantie boven alles!

Als je gaat samenwerken met een online marketeer is het voor jou vaak onduidelijk waar je nou eigenlijk voor betaalt. Blijf in overleg met je marketeer. Jij bent als klant specialist, laat je stem horen en blijf betrokken. Met de gezamenlijke kennis kun je ongelofelijke goede resultaten behalen.

2. Geloof geen gouden bergen

Geloof geen gouden bergen. Zit je met een online marketeer aan tafel die je belooft binnen een bepaalde tijd op positie één in Google te staan? Worden er beloftes gedaan die te mooi zijn om waar te zijn? Ren dan hard de andere kant op, want dan is dat ook zo. Niets is zo veranderlijk als Google! Garanties zijn gewoon niet te geven. Ga op je gevoel af bij het maken van een keuze van een onlinemarketeer die jou gaat helpen met een optimale ranking van je website.

3. Praktijk boven theorie

Veel schreeuwers in onze branche vertalen blogs van grote SEO goeroes uit Amerika maar vergeten dat deze blogs vooral op theorie gebaseerd zijn. Met als gevolg dat er bij uitvoering van de tips teleurstellende resultaten behaald worden. Wij hanteren het gezegde ‘eerst zien, dan geloven’. Daarom zullen wij nooit adviezen of blogs publiceren die we niet eerst zelf getest hebben.

 

Uitstelgedrag - Jolanda | Loslaten

Jolanda Damsma

Ik wil jou als ondernemer zichtbaar maken op het World Wide Web. Ik sluit me graag aan bij de tips die Renate geeft. Jij bent de expert en het is tijd dat anderen dat ook gaan zien! Dit alles heeft te maken met het overbrengen van je boodschap, het ranken van je website en het delen van je kennis. Ik heb een fascinatie voor online communicatie. Het effect van tekst is enorm. Ik vind het heerlijk om te puzzelen met het ABC.

www.landjetekst.nl

   Mijn gouden tips voor je online zichtbaarheid zijn:

1. Bedenk een strategie

Hoe wil je dat mensen jou zien? Wie wil je bereiken? Hoeveel inspanningen wil je daarvoor leveren? Welke kanalen wil je daarvoor inzetten? Wat is je doelgroep? Kun je de doelgroep nog kleiner maken? Ga eens mindmappen waar jij voor staat, wat jij wilt bereiken en bij wie. Dat is de basis van je strategie.

2. Durf te kiezen!

Wij ondernemers willen iedereen bedienen. Dat kunnen we ook! Maar als je iedereen aanspreekt voelt niemand zich aangesproken. Durf te kiezen! Ook hiervoor geldt: ‘De kracht van loslaten’. Als je je doelgroep klein maakt zul je meer succes behalen. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt.

3. Gewoon doen

Ga gewoon aan de slag. Schrijf je blog, maak social media berichten en ga het uitproberen. Schrijf zoals je praat en ga daarna pas structureren, schrappen, de zoekwoorden integreren en woorden op de juiste plek zetten. Als je met een integere gedachte en een achterliggende strategie aan de slag gaat, kun je het niet fout doen. En als je negatieve reacties krijgt, kun je daarvan leren. Angst is een slechte raadgever. Volg je droom!

Zelf aan de slag

Met deze tips kun je zelf aan de slag. Maar denk aan mijn introductie. Is zelf doen wel de beste keus?

Overweeg je hulp?

Persoonlijk sta ik garant voor een prettige klantbeleving bij bovenstaande experts! Doe jezelf een groot plezier, doe wat jij leuk vindt, laat los wat je energie kost en zoek hulp bij wat je nodig hebt!
Een absoluut cadeau aan jezelf en een groei voor je bedrijf.

Met wie werk jij tevreden?

Weet jij nog experts waar je een goede ervaring mee hebt? Help elkaar loslaten en deel je ervaring onder mijn blog.